Pražané ustupují od vytápení plynem. Jaké palivo v Česku letí?

13. 2. 2012 – 6:22 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pražané ustupují od vytápení plynem. Jaké palivo v Česku letí?
K největšímu nárůstu podílu vytápění dřevem došlo v Ústeckém kraji, kde se zvýšil na více než dvojnásobek, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zemní plyn patří mezi nejlevnější pohodlné způsoby vytápění bytu či domu. A nejen k vytápění. Přesto Pražané plyn opouštějí. A kde se plynofikace rozmohla nejvíce? Podle posledního sčítání lidu jednoznačně vede Morava!

Plyn zůstává pro své nepopiratelné výhody nejčastějším způsobem vytápění. Zdatně mu konkuruje jen dálkové vytápění, které je doménou zejména sídlišť – tedy míst s vysokou koncentrací bytů. Do módy se ale dostává vytápění dřevem, které je nejen levné, ale také je považováno za ekologický zdroj energie.

Na ústupu je vytápění uhlím a koksem. Z 15% podílu v roce 2001 zbylo jen 8,9 % bytů, které jako zdroj energie využívají hnědé či černé uhlí nebo koks. Navzdory rostoucí ceně elektrické energie stoupá podíl bytů vytápěný elektrickými přímotopy – a to z 6,5% podílu na 7,3% podíl.

Zemní plyn

Zemní plyn se v domácnostech využívá nejen k vytápění, ale také k vaření. Přesto zejména v Praze domácnosti od plynu upouštějí. Zatímco Sčítání lidu v roce 2001 ukázalo podíl plynofikovaných pražských domácností na 74,9 %, podle posledních údajů ze Sčítání lidu v roce 2011 dosahuje podíl pražských bytů se zavedeným plynem jen 68,1 %.

Pro důvody ubývajících bytů se zavedeným plynem v Praze nemusíme chodit daleko. Zejména moderní výstavba spoléhá na dálkové vytápění, plyn tedy není nezbytně potřeba, a plynové sporáky nahrazují sklokeramické desky s elektrickým napájením.

Celkově v České republice ale počet bytů vybavených plynem vzrostl – a to mezidesetiročně o 2 procentní body na 66,1 %. A mírně vzrostl i počet bytů plynem vytápěných – o 1,1 procentního bodu na 37,7 %.

Největší penetraci zavedeného plynu v bytě má Morava. V Moravskoslezském kraji má plyn zavedeno dokonce 81,3 % všech bytů a obdobně vysokého podílu (80,9 %) dosahuje i Jihomoravský kraj.

K vytápění je plyn nejvíce využíván v Jihomoravském kraji (56 %) a i v dalším pořadí vévodí Morava – Zlínský kraj (47,1 %) a Olomoucký kraj (45,2 %). Nejméně plyn k vytápění využívají domácnosti v Jihočeském kraji (24,1 %), který má i nejmenší podíl bytů se zavedeným plynem v České republice (41,5 %).

Přestože v Karlovarském kraji je plynem vybaveno 70,7 % bytů, k vytápění je využíván jen ve 27,2 %.

Dřevo

Určit cenu vytápění dřevem není snadné. Vždy závisí na způsobu získání dřeva, jeho podobě a ocenění práce při jeho zpracování. V cenových srovnáních může vycházet vytápění dřevem i hůře než topení uhlím, pokud je jako palivové dřevo nakupováno již zpracované (nařezané a naštípané).

Dřevo dokáže vycházet i nejlevněji, pokud je dodáváno nezpracované a je následně zpracováno svépomocí. V tom okamžiku by ale bylo vhodné zahrnout do nákladů na vytápění i práci na zpracování dřeva, což ale většina domácností využívající tento zdroj vytápění nedělá.

Do naprosto odlišné cenové situace se dostávají majitelé lesů, jejichž zákonnou povinností je o les pečovat, z čehož zpravidla zbývá dostatek „odpadního“ topného dřeva. Vytápění dřevem je tak značně závislé na místních podmínkách a je dostupné především na vesnicích.

Ve využívání dřeva k topení vede Jihočeský kraj (16 %), kde dřevo jen o 8 procentních bodů nedosahuje podílu zemního plynu. V závěsu se drží kraj Vysočina (13,1 %), Zlínský kraj (12,2 %) a Olomoucký kraj (11 %).

Kupodivu i v Praze se naleznou domácnosti, které dřevem byt či rodinný dům vytápí. Jejich podíl je ale zanedbatelný (0,4 %, což v absolutním vyjádření představuje 1 796 bytů). Ještě před deseti lety dřevem topilo jen 1 065 domácností.

K největšímu nárůstu podílu vytápění dřevem došlo v Ústeckém kraji, kde se zvýšil na více než dvojnásobek. Téměř ke zdvojnásobení došlo také v Moravskoslezském kraji.

Uhlí, koks a elektřina

Největšího podílu vytápění uhlím a koksem dosahuje Středočeský kraj (17,7 %) se zdatnou sekundací Vysočiny (15,4 %). Uhlí ani koks se téměř nevyužívají v Praze (0,6 %) a Jihomoravském kraji (1,9 %).

Elektřina je nejvyužívanější stejně jako uhlí ve Středočeském kraji (11,9 %), ovšem těsně v závěsu se drží Královéhradecký kraj (11,8 %).

-Petr Zámečník | Více tipů k bydlení najdete na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,540 23,720
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články