Předčasný odchod do důchodu se nevyplatí ani lidem, ani státu

3. 12. 2013 – 0:01 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Předčasný odchod do důchodu se nevyplatí ani lidem, ani státu
Pokud se v předdůchodu rozhodnete pracovat, máte na výběr, zda během jeho čerpání uplatníte vyloučenou dobu či nikoli. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Proč byl předdůchod zaveden? Poněkud zjednodušeně řečeno jde o snahu státu ušetřit. V posledních několika letech rostl počet lidí, kteří žádali o předčasný starobní důchod. A to není výhodné ani pro stát, ani pro lidi. A co když si předdůchodce najde znovu práci?

Odchod lidí do předčasného důchodu mělo negativní vliv nejen na státní rozpočet (vyšší výdaje na důchody), ale rovněž na lidi, kteří po odchodu do předčasného důchodu byli „potrestáni“ snížením řádného starobního důchodu.

Čtěte také: Lidé před důchodem těžko shání práci. Vyplatí se předdůchod?

Lidé v období relativně krátce před dosažením důchodového věku díky předdůchodu v případě, kdy ztratí práci, nemusí využívat předčasný důchod, ale mohou odejít do předdůchodu. Nicméně co se stane v momentě, kdy si člověk, který je již v předdůchodu najde novou práci?

TIP: Každý pátý jde do předčasného důchodu. Výhody a nevýhody

Práce při dřívějším odchodu do důchodu

Zažádáte o předčasný důchod či předdůchod, neboť to vypadá, že již žádnou práci neseženete, ale po nějakém čase přijde nabídka, která bude pro vás zajímavá. Pokud byste v tu dobu byl v předčasném důchodu, nesmíte vykonávat činnost, ze které se platí sociální pojištění. Možnosti práce jsou tedy omezené. Můžete pracovat buď na Dohodu o provedení práce (limit 10 000 Kč) či podnikat, ale pouze do limitu 62 121 Kč. Limity platí pro letošní rok.

V případě předdůchodu žádné omezení není, neboť čerpané prostředky nejsou nijak navázány na státní rozpočet. Pokud se v předdůchodu rozhodnete pracovat, máte na výběr, zda během jeho čerpání uplatníte vyloučenou dobu či nikoli. Pokud byste vyloučenou dobu chtěli uplatnit, tzn. nezapočítával by se vám do této doby skutečný příjem, je nutné si o to požádat na místně příslušné OSSZ.

TIP: Stát přidá důchodcům 4,61 miliardy korun

Co si vybrat?

Započítat si práci v předdůchodu jako vyloučenou dobu, či nikoli? Záleží, zda je to pro vás výhodné či ne. Jde o to, že starobní důchod se odvíjí od doby pojištění (odpracované doby) a osobního vyměřovacího základu. Tím je zjednodušeně řečeno průměrné měsíční mzda (přepočítána na současnou hodnotu) za dobu, kterou jste pracovali (odváděli sociální pojištění).

Předdůchod je brán za vyloučenou dobu, tzn. nemusíte mít obavu, že zásluhou toho, že nebudete krátce před důchodem pracovat, by se vám (z důvodu nulového příjmu) snížil osobní vyměřovací základ. Proto, když čerpáte předdůchod, váš klasický státní starobní důchod nebude (kvůli nižšímu osobnímu vyměřovacímu základu) nižší.

Co je tedy výhodnější? To je individuální a záleží na výši příjmu. Pokud by byl nízký, je lepší uplatnit vyloučenou dobu. Pokud vysoký, pak je zase lepší nechat si jej započítat do osobního vyměřovacího základu

TIP: Kolik vám stačí měsíčně na důchod? Češi jsou skromný národ

Jak ale poznat, zda je příjem nízký či vysoký? Některé případy jsou jasné, pokud je příjem např. 8 000 Kč měsíčně, pak je může být takřka spolehlivě brán jako nízký. Kdyby byl třeba 40 000 Kč, pak jej u většiny lidí můžeme považovat za vysoký.

Hranicí pro výhodnost započítání práce v předdůchodu do osobního vyměřovacího základu je právě výše osobního vyměřovacího základu. Ten zjistíte písemným dotazem na centrálu ČSSZ v Praze. Výsledkem dotazu bude tzv. Osobní informační list, kde se dozvíte nejenom současnou výši svého osobního vyměřovacího základu, ale i počet odpracovaných let apod.

-Šimon Finemon | Více na Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články