Předčasných důchodců v Česku přibývá, kdo má nárok?

29. 6. 2016 – 0:39 | Penze | Martin Slapnička | Diskuze:

Předčasných důchodců v Česku přibývá, kdo má nárok?
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Do předčasného důchodu odešlo v loňském roce 29,5 tisíce Čechů. V letošním roce požádalo o předčasnou penzi již 13,5 tisíce lidí. Celkový počet předčasných penzistů se tak v Česku vyšplhal na 600 tisíc. Proč se lidé do předčasného důchodu hrnou?

O předčasný důchod může požádat každý, kdo získá potřebnou dobu důchodového pojištění, maximálně však o pět let dříve. Datum odchodu pomáhají vypočítat například důchodové kalkulačky, kde se zadává pouze datum narození. Důchod se následně krátí v závislosti na době, která zbývá do dosažení důchodového věku. Natrvalo tak můžete přijít řádově o stovky až tisíce korun.

Výplatu předčasného starobního důchodu je možné přerušit, pokud začnete znovu pracovat. „Procentní výměra předčasného starobního důchodu pak může být zvýšena s ohledem na dobu, kterou jste po přiznání předčasného důchodu odpracovali. Stále však jde o důchod předčasný starobní. Přiznání řádného starobního důchodu již není možné,“ vysvětluje Renáta Provazníková z oddělení komunikace ČSSZ. V předčasném důchodu je možné si přivydělat.

Předčasný důchod využívají lidé v předůchodovém věku především při ztrátě zaměstnání či dlouhodobější nezaměstnanosti. Důvodem odchodu do předčasné penze ale bývá podle České správy sociálního zabezpečení i péče o nemocné příbuzné či pomoc s vnoučaty.

Zdroje:
iDnes.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články