Přehled: Kde natankovat v zahraničí při cestě na dovolenou

22. 6. 2015 – 19:53 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Přehled: Kde natankovat v zahraničí při cestě na dovolenou
Ceny paliva nejen v zahraničí letos klesly, a proto můžeme říci, že nás dovolená autem vyjde oproti letům 2013 a 2014 často levněji. Dokládají to následující čísla z našeho archivu cen pohonných hmot v zahraničí a u nás. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Mnoho Čechů vyráží na letní dovolenou po vlastní ose a to nejen do oblíbeného Chorvatska. Kde v evropě natankujete levněji a vyplatí se vlastně tankovat palivo již v tuzemsku, nebo je lepší počkat na cestu? Budete se divit, mnohde je totiž levněji než loni!

"Ceny paliva nejen v zahraničí letos klesly, a proto můžeme říci, že nás dovolená autem vyjde oproti letům 2013 a 2014 často levněji. Dokládají to následující čísla z našeho archivu cen pohonných hmot v zahraničí a u nás," říká Petr Vomáčka z ÚAMK a dodává, že se nezaměřili výlučně na evropské státy, ale pustili se i dále na východ.

Největší meziroční pokles cen je v Srbsku, Rusku a Řecku. Nejmenší je pak ve Švýcarsku, kde si dokonce připlatíme," dodává Vomáčka. Poměrně nelichotivá je obecně situace hlavně na severu Evropy, například v norsku dáme za litr naturalu dokonce padesátikorunu!

Ceny PHM v zahraničí

A jak si v konkurenci ostatních států vede Česko? Vůbec to není zlé. "V porovnání cen paliva s ostatními státy, se Česká republika umístila na krásném 8. místě. Za námi je třeba Slovensko, Chorvatsko nebo Rakousko. Suveréně nejlevněji řidiči natankují v Rusku, Srbsku a Bosně a Hercegovině, tam se cena pohybuje pod třiceti korunami, v Rusku dokonce pod patnácti," dodává Vomáčka.

ceny phm v zahraničí

Příznivá situace na našem trhu s palivy nám třeba při oblíbené cestě do Chorvatska trochu ulehčí práci. Nezáleží na tom, zda jezdíte na benzín či naftu, s největší pravděpodobností natankujete nejvýhodněji ještě v Česku, ostatní země po cestě jsou dražší.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články