Přehled: Kolik stojí uhlí a jak se nenechat ošidit

15. 11. 2013 – 0:02 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Přehled: Kolik stojí uhlí a jak se nenechat ošidit
Druhů uhlí na vytápění je samozřejmě spousta druhů a není možné všechny varianty pokrýt v jediném textu. Proto uvedené ceny berte jako orientační a platné pro vytápění klasickým hnědým uhlím. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Inspektoři České obchodní inspekce se na začátku topné sezóny zaměřili na prodejce černého uhlí a nestačili se divit, kolik z nich se snažilo nějak ošidit svého zákazníka. Každá třetí kontrola objevila nějaké porušení předpisů.

Nejčastěji prodejci špatně informovali o ceně nabízených výrobků. Také ve dvou případech nedodrželi prodejci zásady poctivosti prodeje. Jeden prodávající neumožnil spotřebiteli kontrolu hmotnosti zakoupeného paliva na úředně ověřeném měřidle a další nedodržel deklarovanou hmotnost objednávky

„Lidé by měli objednávat uhlí u osvědčených dodavatelů, požadovat informace o cenách a vyhýbat se podezřele levným nabídkám. Kromě informací o jakosti uhlí a jeho ceně, mají právo na převážení dodávky před převzetím a na vydání řádně vyplněného dokladu o koupi,“ radí inspektoři.

Jak se nenechat okrást

Uhlí si nechte zdarma převážit. Máte na to právo

Každý kupující má právo na to, aby mu objednané palivo bylo dodáno ve správné hmotnosti a prodávající je povinen umožnit kontrolu správné hmotnosti objednávky - převážení. Požádá-li spotřebitel předem, tj. při objednávce, o možnost být při nakládce a vážení uhlí před rozvozem, měl by mu prodávající vyhovět. Pokud odmítne nebo bude hledat výmluvy, proč to nejde, měl by spotřebitel zvážit, zda nezměnit prodejce. V opačném případě riskuje, že bude citelně ošizen.

Pokud se vám uhlí rozpadne, chtějte peníze zpátky

Rozhodně by se měl člověk také zajímat o to, v jakých podmínkách je uhlí určené k rozvozu skladováno, a pokud se uhlí rozpadne ve sklepě na prach v rozmezí několika dnů až dvou týdnů po dodávce, měl by dodávku reklamovat. Rozpad uhlí svědčí o tom, že jeho uskladnění nevěnoval prodejce náležitou péči.

Mokré uhlí si určitě do domu nedávejte

Rozhodně by měl spotřebitel také odmítnout převzít dodávku mokrého uhlí, a to z bezpečnostních důvodů – při následném skladování mokrého uhlí hrozí jeho samovznícení.

Nejvíc se podvádělo na Vysočině a na jihu Čech

V období od 1. 7. do 30. 9. 2013 bylo při akci zaměřené na prodeji pevných paliv provedeno celkem 34 kontrol a porušení obecně závazných právních předpisů, zejména zákona o ochraně spotřebitele a zákona o ČOI, zjistili inspektoři při 12 kontrolách (35,3 procenta).

Za kolik se dá sehnat uhlí ve vašem regionu

Babí léto už je nejspíš definitivně pryč a udeřily první mrazíky. Je proto nejvyšší čas pořídit si zásoby uhlí na zimní sezónu. Za kolik se dá sehnat právě u vás?

Druhů uhlí na vytápění je samozřejmě spousta druhů a není možné všechny varianty pokrýt v jediném textu. Proto uvedené ceny berte jako orientační a platné pro vytápění klasickým hnědým uhlím.

Rovněž v našem přehledu nezohledňujeme podíl síry v uhlí, obsah popela nebo výhřevnost. Jediným kritériem je cena za metrák topiva.

A pokud si nejste pro palivo zajet osobně, připočtěte ještě náklady na dopravu a případně i za složení uhlí u vás doma. Pro cenové srovnání vybíráme takzvané kostky, uhlí s menšími "kousky" se dá sehnat i levněji.

Ceny uhlí

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články