Primátor Svoboda za rok splatil přes tři miliony, tají kde na to vzal

27. 9. 2012 – 9:58 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Primátor Svoboda za rok splatil přes tři miliony, tají kde na to vzal
Tuto hypotéku jsem splatil, a to z příjmu z prodeje poloviny nemovitosti, reagoval Svoboda, Foto:ODS, Bohuslav Svoboda | zdroj: NašePeníze.cz

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) má problém se svým majetkovým přiznáním, upozornil ve čtvrtek server lidovky.cz. Během jednoho roku splatil více než třímilionovou hypotéku, podle svých slov získal peníze z prodeje nemovitosti, do majetkového přiznání však žádný takový příjem nezapsal.

Takový postup ovšem znamená, že porušil zákon o střetu zájmů.

Nesrovnalost odhalil pohled na majetková přiznání primátora za roky 2010 a 2011. Zatímco v prvním dokumentu Svoboda uvedl, že má nesplacenou hypotéku ve výši téměř 3,4 milionu korun, v přiznání za rok 2011 zůstala kolonka pro uvedení nesplacených finančních závazků prázdná.

Lidovky.cz proto požádaly primátora o vysvětlení, jak zvládl splatit několikamilionovou sumu během jednoho roku. "Tuto hypotéku jsem splatil, a to z příjmu z prodeje poloviny nemovitosti," reagoval na dotaz. "Vše bude nyní zaknihováno a poté dohledatelné na katastru nemovitostí," dodal ještě.

Zdánlivě jednoduché vysvětlení má však jeden háček. V majetkovém přiznání totiž primátor žádný příjem z prodeje nemovitosti neuvedl. Znamená to, že se vysvětlováním v podstatě sám přiznal k porušení zákona o střetu zájmů. Podle něj je totiž "veřejný funkcionář povinen uvést veškeré peněžité příjmy přesahující částku 100 tisíc korun".

"Nezáleží na tom, zda jsou to peníze z nějaké výdělečné činnosti nebo z prodeje majetku. I to je peněžitý příjem," uvedl Petr Leyer z právní poradny Transparency International.

Na dotaz, zda si je primátor vědom toho, že porušil zákon, však přišla překvapivá odpověď. "Pan primátor to prodal letos, proto to teprve bude uvedeno za letošní rok," sdělila mluvčí magistrátu Tereza Králová.

Okolnosti splacení dluhu se tak zamotávají ještě víc: pokud primátor prodal nemovitost teprve letos, jak mohl za obdržené peníze splatit hypotéku už loni? "Jeho obchodní partner mu loni dal peníze - určitou formu půjčky právě na tu hypotéku," sdělila mluvčí. S touto osobou se pak Svoboda dohodl, že na oplátku na ni letos převede polovinu svého dvojdomku. Jméno obchodního partnera však primátor neuvedl. Zda je tvrzení pravdivé, tak nelze ověřit.

I kdyby vysvětlení bylo pravdivé, stále ovšem platí, že primátor porušil zákon. "Veřejný funkcionář je povinen přesně, úplně a pravdivě písemně oznámit, že během výkonu funkce získal jakékoliv peněžité příjmy nebo jiné majetkové výhody... nebo že má nesplacené finanční závazky," stojí v zákoně.

Primátorovi hrozí pokuta v maximální výši 50 tisíc korun. Nejprve by však někdo musel dát podnět na magistrát, který by věc předal k přestupkovému řízení obci, v níž má Svoboda trvalé bydliště. Tou obcí je Praha. Takže o případné pokutě by nakonec rozhodovali úředníci, kteří jsou mu podřízení.

Zuzana Fojčíková | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články