Prodáváte, nebo pronajímáte nemovitost? Možná porušujete zákon!

23. 1. 2013 – 16:32 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Prodáváte, nebo pronajímáte nemovitost? Možná porušujete zákon!
Ať už si lze o smysluplnosti zpracovávání PEN a zveřejňování ukazatelů energetické náročnosti při prodeji domů a bytů myslet cokoliv, jedná se o zákonem stanovenou povinnost, který by měla být dodržována. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Informační a reklamní materiály nabízející prodej a pronájem budov nebo prodej bytů by měly obsahovat ukazatele jejich energetické náročnosti. Vlastníci nemovitostí na to příliš nedbají, přestože jim hrozí citelné sankce. Dosavadní absence prováděcího předpisu k novele zákona o hospodaření energií je přitom neomlouvá.

Bez Průkazu energetické náročnosti (PEN) to nepůjde

Vlastníci budov a společenství vlastníků jednotek mají od 1. 1. 2013 novelou zákona o hospodaření energií stanovenou povinnost při prodeji budovy nebo její ucelené části (např. byt) a při pronájmu budovy zajistit zpracování průkazu energetické náročnosti (PEN). Prodávající nebo pronajímatel musí PEN předložit „možnému kupujícímu“ nebo „možnému nájemci“, předat jej kupujícímu nebo nájemci a také musí zajistit uvedení ukazatelů energetické náročnosti uvedených v PEN v příslušných informačních a reklamních materiálech.

Vlastníci bytových jednotek budou muset v případě jejich pronájmu plnit uvedené povinnosti až od 1. 1. 2016. Pro prodej bytů ovšem tento odklad neplatí! PEN lze v tomto případě nahradit vyúčtováním dodávek elektřiny, plynu a tepelné energie pro příslušný byt za uplynulé 3 roky, ale jen pokud se vlastníkovi bytu nepodaří získat PEN od vlastníka budovy nebo společenství vlastníků jednotek! Pouze v tomto případě také nemusí zajistit uvedení ukazatelů energetické náročnosti v informačních a reklamních materiálech.

Co je PEN
Průkaz energetické náročnosti (PEN) je podle zákona o hospodaření energií dokument obsahující informace o energetické náročnosti budovy nebo její ucelené části. Sestává z protokolu a grafického znázornění energetické náročnosti budovy, které bývá nesprávně označováno za energetický štítek budovy.

Zákon prozatím dodržuje málokdo

Kontrola dodržování povinnosti zpracovat, předkládat a předávat PEN je poněkud komplikovaná. Naproti tomu uvádění ukazatelů energetické náročnosti v příslušných informačních a reklamních materiálech lze ověřit velmi snadno – stačí do těchto materiálů nahlédnout. Pracovníci kontrolního orgánu, který má dbát na dodržování zákona o hospodaření energií a kterým je v tomto případě Státní energetická inspekce, přitom ani nemusejí opouštět své kanceláře. V první fázi kontroly jim postačí připojení k internetu.

Ať už si lze o smysluplnosti zpracovávání PEN a zveřejňování ukazatelů energetické náročnosti při prodeji domů a bytů myslet cokoliv, jedná se o zákonem stanovenou povinnost, který by měla být dodržována. Soudě podle obsahu realitní inzerce a internetových prezentací developerů se tím trápí jen málokdo. V inzerátech, ani v dalších informačních a reklamních materiálech týkajících se prodeje domů a bytů se žádné konkrétní údaje o jejich energetické náročnosti prozatím téměř nevyskytují.

Na svých stránkách u nabídek jednotlivých bytů a domů k prodeji z velkých developerů uvádí alespoň třídu energetické náročnosti budovy jenom Central Group s poznámkou, že příslušný PEN je k nahlédnutí u prodejce. V prezentacích Finepu, Skansky ani Ekospolu žádné ukazatele energetické náročnosti ani zmínky o PEN nejsou k nalezení. Podobně je tomu i v inzerátech na realitních serverech, ať už jde o novostavby nebo starší domy a byty a k prodeji je nabízí přímo soukromá osoba nebo realitní kancelář.

Za porušení zákona hrozí citelné pokuty

Důvodem neuvádění ukazatelů energetické náročnosti v realitní inzerci je zřejmě absence prováděcího předpisu, který by mj. stanovil konkrétní způsob, jakým má být tato zákonem stanovená povinnost naplněna. Předpis je sice již připraven, ale nebyl dosud vydán. Předpokládané datum jeho účinnosti je stanoveno na 1. 4. 2013. Tříměsíční zpoždění jde údajně na vrub zdržení při schvalování loňské novely zákona o hospodaření energií, k němuž přispělo i veto prezidenta.

Neexistence prováděcího předpisu neznamená, že by zákonem daná povinnost prozatím neplatila a že by její porušení nemohlo být postihováno. Pokuta, kterou zákon pro tyto případy stanoví, může dosáhnout výše až 50 000 Kč v případě nepodnikajících fyzických osob a až 200 000 Kč v případě právnických osob. Přestože lze očekávat, že reálná výše případných pokut udělovaných za tento prohřešek bude podstatně nižší, spoléhat na nečinnost nebo shovívavost Státní energetické inspekce se nemusí vyplatit.

- Petr Bukač | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články