Prodej nemovitostí se zkomplikoval. Bez znaleckého posudku neprodávejte

8. 7. 2014 – 18:56 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Prodej nemovitostí se zkomplikoval. Bez znaleckého posudku neprodávejte
Sami finanční úřady znalecké posudky doporučují. A to je důvod, proč se odborníci přiklání k tomu, aby si klienti nechali znalecký posudek vyřídit. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Od začátku letošního roku může finanční úřad stanovit daň z převodu nemovitosti bez znaleckého posudku. Jenže ne všechny nové možnosti jsou dobré. Prodej nemovitostí se tak zkomplikoval a prodávající se často dočká vyšší daně, než předpokládal.

Finanční úřad tedy od počátku roku 2014 má pravomoc stanovit znalecký posudek sám. K jeho výpočtu už nepotřebuje znalecký posudek. Při výpočtu daně z převodu nemovitosti se tak finanční úřad drží hlavně cenových map a reálná cena nemovitosti může být vyšší, než byla kupní. Následně se daň vypočítá z jiného základu a prodávající pak zaplatí na daních víc peněz, než předpokládal.

„Pokud se výpočet daně nechá jen na finančním úřadě, je to pro prodávajícího často sázka do loterie, protože nelze odhadnout, jakými parametry se bude skutečně zabývat,“ vysvětluje Jan Zachystal z realitní kanceláře RE/MAX Alfa.

Problém je v tom, že finanční úřad by měl kromě cenové mapy vycházet také ze stavu dané nemovitosti a jejímu stáří, případně i účelu. S tím souvisí i energetický průkaz nemovitosti.

Posudky doporučují i finanční úřady

Sami finanční úřady tak znalecké posudky doporučují. A to je důvod, proč se odborníci přiklání k tomu, aby si klienti nechali znalecký posudek vyřídit. „Na znaleckém posudku může majitel nemovitosti ušetřit v průměru 2,5 až 5 tisíc korun. Při jeho nedodání se ale vystavuje riziku, kdy bude muset daň z prodeje nemovitosti doplácet mnohem více,“ doplňuje Zachystal.

- Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články