Prodejce elektřiny nabízí žárovky za korunu. Neberte je!

18. 11. 2014 – 19:08 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Prodejce elektřiny nabízí žárovky za korunu. Neberte je!
Při návštěvě podomního prodejce Comfort energy uzavíráte nejenom smlouvu o dodávkách energií, ale i kupní smlouvu, jejímž předmětem jsou zmíněné žárovky za zvýhodněnou cenu. Foto:SXC Text: dTest | zdroj: NašePeníze.cz

S útlumem podomního prodeje musí obchodníci vymýšlet nové triky, jak přesvědčit potenciální zákazníky, aby s nimi uzavřeli smlouvu. Nejosvědčenější metodou je bezesporu poskytování různých dárků nebo výhod. Společnost Comfort energy s.r.o. novým zákazníkům nabízí sadu žárovek za jednu korunu. Počáteční výhoda se však snadno změní v sankci za odstoupení od smlouvy.

Při návštěvě podomního prodejce Comfort energy uzavíráte nejenom smlouvu o dodávkách energií, ale i kupní smlouvu, jejímž předmětem jsou zmíněné žárovky za zvýhodněnou cenu. Na tak velkorysém kroku by samozřejmě nebylo nic špatného, pokud by se cena sady žárovek nezměnila v návaznosti na odstoupení od smlouvy o dodávkách energií. Spotřebiteli v takovém případě rázem vzniká povinnost uhradit plnou cenu žárovek, kterou společnost vyčíslila na 2000 korun.

Comfort energy v obchodních podmínkách uvádí, že tuto částku nepožaduje v případě, kdy spotřebitel odstoupí od obou smluv do třiceti dnů od převzetí žárovek. Zákon však umožnuje zrušit změnu dodavatele energií až do pěti dnů před zahájením dodávky elektřiny nebo plynu novým dodavatelem. Může se tedy jednat i o dobu, která bude delší než jeden měsíc. Uplatnění práva na odstoupení od smlouvy nesmí být spojeno s žádnou sankcí. Změna ceny žárovek má zjevně za cíl odradit spotřebitele od takového kroku a je tudíž postihem za odstoupení od smlouvy o dodávkách energií.

Kuriozitou je, že společnost uvádí, že má nárok na zaplacení plné ceny žárovek, dojde-li k odstoupení od smlouvy o dodávkách v souladu s ustanovením energetického zákona. Podle tohoto zákona lze ale odstoupit od smlouvy i v případě, že dodavatel zvýší cenu za dodávky elektřiny nebo plynu, což se může stát například i po roce od uzavření smlouvy. Bude i v takovém případě Comfort energy požadovat úhradu plné ceny žárovek? V tomto kontextu se plně projevuje nepřiměřenost tohoto smluvního ujednání (nerovnováha práv a povinností stran v neprospěch spotřebitele). Nepřiměřená ujednání jsou ve spotřebitelských smlouvách zakázaná a nepřihlíží se k nim.

V kupní smlouvě na žárovky se navíc nesprávně uvádí, že obě smlouvy na sobě nejsou závislé. Jedná se o závislé smlouvy a zánik smlouvy o dodávkách je spojen s automatickým zánikem smlouvy kupní. V případě zrušení změny dodavatele tak spotřebiteli vzniká povinnost žárovky vrátit, ovšem společnost není oprávněna požadovat žádnou úhradu nebo sankci.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články