Pronájem bytů není žádný med. Neplatičů je plno

12. 2. 2015 – 11:13 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pronájem bytů není žádný med. Neplatičů je plno
Aby se majitel nemovitosti vyvaroval budoucích nepříjemností, v první řadě by si měl zájemce zkontrolovat v insolvenčním rejstříku dostupném na webu justice.cz. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Investice do nemovitostí jsou stále v kurzu. Jenže sehnat správnou nemovitost a ještě slušné podnájemníky není vůbec jednoduché. Neplatičů nebo lidí, kteří vám váš byt pro investici spíše znehodnotí, se najde hodně.

Nový občanský zákoník, který platí už rok, se spíše staví na stranu nájemníka než pronajímatele. Nájemník si totiž může dovolit nezaplatit tři nájmy, aniž by ho pronajímatel mohl nějak sankcionovat.  V takovém případě je majitel nemovitosti proti neplatiči bezmocný.

Nejčastěji se na nás lidé obracejí kvůli neplacení nájemného a devastování bytu. Dále pronajímatele trápí neochota nájemníka vystěhovat se na základě výpovědi pro neplacení nájmů nebo po skončení nájemní smlouvy na dobu určitou. Také se stává, že neplatící nájemci prostě hodí klíče do schránky a odejdou v průběhu nájemní smlouvy, beze slova, bez výpovědi, bez jakéhokoliv upozornění pronajímatele,“ shrnul nejvýraznější problémy pronajímatelů Tomáš Medřický, ředitel portálu ePohledávky.cz.

Aby se majitel nemovitosti vyvaroval budoucích nepříjemností, v první řadě by si měl zájemce zkontrolovat v insolvenčním rejstříku dostupném na webu justice.cz. „Pokud už je na dotyčného vedeno insolvenční řízení, rozhodně by ho měl odmítnout. Pravděpodobnost, že bude dřív nebo později s platbou nájmu otálet, je veliká,“ radí Tomáš Medřický. 

Pronajímáte? Nezapomeňte na smlouvu

Jestli se rozhodnete pronajímat nemovitost, sepište s nájemníkem co nejkvalitnější smlouvu. Ta by podle odborníků měla obsahovat nejen adresu, ale také podlaží a číslo bytové jednotky. Každá smlouva by měla obsahovat výši nájemného, kdy je potřeba ho nejpozději uhradit, číslo účtu, kam peníze posílat a rozepsání položek, ze kterých se nájem skládá.

Pokud majitel po nájemci žádá kauci, měl by ji také do smlouvy zanést. „Podle NOZ lze však kauci započítat na dluhy nájemce až na konci nájemního vztahu, nelze ji tedy použít na úhradu dluhů v průběhu trvání nájmu. Z kauce lze pokrýt jak dlužný nájem, tak například škody způsobené nájemcem za trvání nájmu v bytě,“ upozornil advokát David Bascheri.

Jste-li vlastníkem bytu a hodláte ho pronajímat, není to už jen vaše věc. V Novém občanském zákoníku je také zaneseno, že pronajímatel má oznamovací povinnost. Je potřeba nahlásit jména, počet nájemníků a adresy. Oznámení je také potřeba i tehdy, pokud byt prodáváte nebo darujete a majitelem se stane někdo nový.

Jestliže vše kolem nájmu proběhlo v pořádku a nájemce vám byt nezničil a nájem vždy platil řádně a v čas, má při ukončení nájmu právo na vrácení nejen kauce, ale i úroků po dobu držení jistoty pronajímatelem, a to v minimální zákonné výši.

-Monika Hrušová | Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články