Propustíme půlku poslanců? Ušetříme sto milionů korun

8. 5. 2012 – 18:33 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Propustíme půlku poslanců? Ušetříme sto milionů korun
Lidovci se domnívají, že počet zákonodárců je v České republice nadhodnocený. , Foto:vlada | zdroj: NašePeníze.cz

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek přišel s radikálním návrhem, od kterého si slibuje úsporu sta milionu korun ročně. Chce snížit počet poslanců z dvou stovek na sto, informoval v úterý tiskový odbor strany.

Lidovci se domnívají, že počet zákonodárců je v České republice nadhodnocený. "Každá politická strana si musí být vědoma, že je nutné šetřit. Zároveň ale záleží na tom, jakým způsobem a kde úspory realizovat. Zvyšovat daně a snižovat důchody je tím nejjednodušším řešením, jenže to podtrhává nohy těm, kteří to mají už beztak těžké," komentoval vládní návrhy Bělobrádek.

Lidovci chtějí uspořit státní prostředky omezením výdajů na neefektivní státní správu a samotné politické činitele. Platy poslanců a jejich náhrady tvoří podle nich velkou část neúčelně vynaložených finančních prostředků, které by mohly jinde přinést mnohá zlepšení. Za neomluvené absence by se podle šéfa lidovců měl navíc snížit poslancům a senátorům plat.

Snižování poslanců je trend?

V řadě zemí Evropské unie již ke snižování počtu poslanců přikročili. "Našim cílem je šetřit tam, kde je prostor pro omezení výdajů finančních prostředků, tedy mezi samotnými politiky. Navrhujeme snížit počet poslanců na polovinu. Efektivita rozhodování totiž není dána velkým počtem poslanců, ale jejich kvalitou," domnívá se šéf lidovců.

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články