Půjčujeme si bezhlavě, exekucí přesto ubylo

21. 10. 2014 – 18:17 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Půjčujeme si bezhlavě, exekucí přesto ubylo
Mezi nejčastější důvody exekuce patří podle odborníků hlavně neplacení nájemného, účtů za telefon a také sjednání nevýhodné půjčky nebo nakupování bez rozmyslu. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Minulý rok exekucí podle Exekutorské komory ČR mírně klesaly. Úbytek exekucí je patrný i letos. Jenže není důvod k radosti. Částky, kvůli kterým soudy zahajují exekuce, spíše stoupají a mají tedy mnohem větší a znatelnější existenční dopad na dlužníky než tomu bylo dříve.

Meziroční nárůst vyplácených exekucí o 20 procent zaznamenala také nebankovní společnost ACEMA Credit. Podle jejích údajů také vzrostla průměrná částka, kterou si lidé od této společnosti půjčují právě na to, aby odvrátili ztrátu vlastního majetku. Zatímco vloni činila v průměru 112 000 korun, letos narostla na 150 000 korun.   

„Lidé v zoufalé situaci jsou vydáni napospas nejrůznějším podomním prodejcům a bohužel jim neváhají podepsat ani dlouhodobé úvěry s roční procentní sazbou nákladů (RPSN) nad 100 %. V důsledku přibývají exekuce na stále vyšší částky. Z našeho pohledu se tedy situace, nehledě na nadějné statistiky Exekutorské komory, příliš nelepší. Do dluhové pasti sice padá méně lidí, o to tvrdší jsou však ty pády,“ říká Petr Šíma, marketingový ředitel ACEMA Credit.

Mezi nejčastější důvody exekuce patří podle odborníků hlavně neplacení nájemného, účtů za telefon a také sjednání nevýhodné půjčky nebo nakupování bez rozmyslu. Lidé často podepíší i něco, čemu nerozumí. Kvůli tomu se pak mohou dostat do finančních problémů a výsledkem může být právě exekuce.

I když lidé pak s finančním produktem spokojeni nejsou, situaci nechtějí aktivně řešit nebo nemají přehled o aktuální nabídce trhu, podle které by mohli srovnat výhodnost svého úvěru. Jen 12 procent respondentů se snaží aktivně ovlivňovat finanční náročnost a průběh svého úvěru a uvažuje o refinancování.

Typickým dlužníkem je muž ve věku kolem 41 let, který čelí dokonce několika exekucím najednou.  

Lidé si nejdřív půjčí a pak se diví

Půjčit si je jednoduché, ale pak splácet a měsíčně splácet nemalou částku, už je horší. Mnoho lidí si nejdřív půjčí a pak teprve řeší, jak dluh vyrovnají. Z průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny vyplynulo, že tři čtvrtiny české lidí si už alespoň jednou v životě půjčily peníze. Většina z nich si však nepamatuje zásadní podmínky úvěru, který si sjednali.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,150 23,330
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články