Realitní smlouvy obsahují často chyby

21. 6. 2012 – 22:49 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Realitní smlouvy obsahují často chyby
Nejvyšší částka, o kterou přišel klient poškozený podpisem málo specifikované kupní smlouvy, dosáhla loni 11 milionů korun, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Podle průzkumu Realitní komory je zhruba čtvrtina realitních smluv chybová. Ve čtvrtek o tom informovala jedna z realitních sítí.

Tři nejčastější chyby v realitních smlouvách podle průzkumu jsou - špatně zaznamenaný předmět smlouvy, podpis smlouvy neoprávněnou osobou nebo jen obyčejná nepozornost. Prim s obrovským náskokem drží právě chyby z nepozornosti.

"Celkem 24 procent ze smluv evidovaných v průzkumu mělo tak vážné právní chyby, že z pohledu platné legislativy byly bezcenné. Z průzkumu jasně vyplynulo, že smlouvy bez chyb mají realitní kanceláře s vlastním právním oddělením. Veškeré varianty porůznu stažené z internetu či násilně natlačené na ukradené smluvní šablony velkých realitek jsou pro kupujícího i prodávajícího skutečně ohrožující – pro příklad: prodávající není vázán prodat nemovitost dohodnutému kupujícímu," uvedl Milan Zavadil, předseda výkonné rady Realitní komory.

S neplatnými či jen nevýhodnými smlouvami mají zkušenosti v roli záchranáře i velké realitní kanceláře. "Počet napálených, kteří nám volají s žádostí o pomoc na poradnu našeho právního oddělení, dosáhl za prvních šest měsíců čísla 114. To je o 17 procent méně než ve srovnatelném období loňského roku," sdělil Miroslav Jonáš, spolumajitel realitní kanceláře.

Podle Jonáše je nejčastější neúplná specifikace předmětu koupě. Jen málo situací může být tak nepříjemných jako zjistit, že na katastru nemovitostí není na jméno kupujícího zapsaná třeba garáž, kterou nový majitel sice zaplatil, ale v kupní smlouvě o ní nebyla ani zmínka. Kupní smlouva sice zahrnuje i cenu navýšenou o hodnotu garáže – ze které se zaplatí daň z převodu nemovitostí –, ale jejím majitelem stále podle katastru zůstává prodávající.

"Nejvyšší částka, o kterou přišel klient poškozený podpisem málo specifikované kupní smlouvy, dosáhla loni 11 milionů korun. Prodávala se nemovitost za 20 milionů, 11 kupující odevzdal a devět mělo jít na pokrytí dluhů prodávajícího. Jenže ten vzal 11 milionů a vyhlásil na sebe insolvenci. To vše měl schopný makléř ale ošetřit ve smlouvě," popsal Jonáš.

"Během letošního prvního půlroku největší suma poškození dosáhla 2,3 milionu korun. Průběh byl v podstatě velmi podobný jako rekordní suma loňského roku. Vzhledem k tomu, že nemovitosti nejsou za pakatel, je taková neopatrnost skutečně velmi drahá," uzavřel Jonáš.

-Libor Popela | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články