Řecká krize může zvýšit úrokové sazby u hypoték i Čechům

1. 7. 2015 – 21:02 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Řecká krize může zvýšit úrokové sazby u hypoték i Čechům
Nyní došlo k navýšení sazeb jako odraz aktuálních problémů v Řecku. Pokud se podaří situaci stabilizovat, tak by se měly sazby udržet v dalších 12 měsících do 2,5 procenta. Což vychází ze strategie ČNB a jejího umělého držení kurzu do podzimu 2016. Pokud | zdroj: NašePeníze.cz

Úrokové sazby stále klesají a mnoho lidí stále navštěvuje banky kvůli hypotečním úvěrům. Jenže jak dlouho nízké úroky vydrží a jak moc do hypoteční oblasti zasáhnou doporučení od České národní banky? Na to jsme se zeptali odborníka nejen na hypotéky ze společnosti Fincentrum Davida Bureše.

Jsou teď nějaké hypoteční trendy? Jaká hypotéka láká nejvíc lidí?
Pokud se podívám na své klienty, tak bych viděl asi dva hlavní směry, kudy se ubírá zájem. Jedna z velkých bank nabízí nadstandardní podmínky v případě dlouhé fixce. S tím, že pokud po čase klient zjistí, že daný byt chce prodat, tak u většiny bank je to hodně drahá záležitost, pokud tuto situaci chcete řešit uprostřed období pevné fixace. S Hypoteční bankou se však nechá nastavit postup, kdy si klient vybere větší a dražší nemovitost a tu menší prodá. Já mu následně zařídím, že daná sankce se naprosto minimalizuje nebo úplně vynuluje. Takže toto je výhoda k nezaplacení. Pouze musíte znát správný postup a klientovi to srozumitelně vysvětlit.  Nikdy totiž nevíte, co se během dalších 5 až 7 let stane.

Dalším trendem je Ofsetová hypotéka – tento specifický produkt táhne mé klienty už poslední 3 roky a stává se stále oblíbenější. Základní myšlenkou je to, že splácíte úrok pouze z rozdílu mezi dluhem a výší zůstatku na spořicím účtu. Takže volné peníze máte stále k dispozici a přitom můžete každý měsíc své přebytky přihazovat na jednu hromádku a snižovat náklady na úrok. Až se třeba po 10,5 letech dostanete do chvíle, kdy úrok je NULA a do konce 30 leté splatnosti úvěru splácíte pouze dluh. Nebo to kdykoliv pak ve fixaci splatíte a zbavíte se dluhu úplně.

Určitě se vás na to ptá kde kdo, ale jak vidíte další vývoj úrokových sazeb u hypoték?
Na stejnou otázku se já osobně ptám stále všech velkých bankéřů na různých setkáních a vychází mně z toho následující směr. Nyní došlo k navýšení sazeb jako odraz aktuálních problémů v Řecku. Pokud se podaří situaci stabilizovat, tak by se měly sazby udržet v dalších 12 měsících do 2,5 procenta. Což vychází ze strategie ČNB a jejího umělého držení kurzu do podzimu 2016.  Pokud však dojde k nějakým vyhroceným situacím, tak se může lehko dostat sazba i nad 3 %. Krásně mi to nedávno popsal vysoce postavený člověk v jedné bance, který mi to ukazoval na rychlých a nečekaných změnách, jež v roce 2009 vystřelily sazby až na hodnoty kolem 5,4 %. Nechci být pesimista, ale ty nejlepší časy, kdy jsme pro klienty dávali 5 leté sazby i za 1,59 %, máme prostě za sebou a je třeba to pochopit.

Co říkáte na doporučení ČNB ohledně omezení hypoték?
U svých klientů řeším 100% hypotéku tak v 5 % případů. Já osobně souhlasím s doporučením ČNB ohledně těchto úvěrů. Nejsem zastáncem masového 100% financování, protože lidé pak nemají dostatek odpovědnosti ke splácení a při větším problému mají pocit, že tu odpovědnost hodí na banku. Takže ty drobné regulace jsou zatím v mezích, které u těch bonitních klientů nebudou způsobovat žádné problémy. Zrovna nedávno jsem dostal požadavek na hypotéku od klienta, který má příjem 23 tisíc korun, manželka je s 2 dětmi na mateřské, a mají měsíční splátku spotřebitelského úvěru za 5 000 korun. Trochu mě zamrazilo. Záměrem bylo koupit byt na 100% hypotéku, kde splátka bude o trochu levnější, než současný nájem – na který se jim každý měsíc průměrně 1 000 korun nedostává. Toto je jasný budoucí průšvih. Stačí, když se současná sazba zvýší o 1 % a klient přestane splácet. Toto se musí trochu zregulovat, abychom předešli ještě větším problémům.

-Celý rozhovor na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,100 25,220
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články