Refinancování a konsolidaci půjček využívají češi naplno

11. 11. 2015 – 17:12 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Refinancování a konsolidaci půjček využívají češi naplno
zdroj: freeimages.com

Češi si stále více uvědomují, že refinancování a konsolidace je cesta správným směrem k úsporám. Banky hrají lidem do karet, refinancování a konsolidaci zjednodušují a zatraktivňují. Hitem poslední doby je zejména slučování půjček. V některých bankách je konsolidace dokonce nejpopulárnějším úvěrovým produktem.

České domácnosti dlužily bankám ke konci září 1 211,7 miliardy korun, což představuje meziroční růst o 7,6 procenta. Již řadu let roste nejen celková dlužná částka, ale i zájem o samotné půjčky. Nárůsty poskytnutých úvěrů hlásí i banky. Například Sberbank rozpůjčovala letos o 29 procent více než v roce 2014.  

Některé banky hlásí nárůst refinancování a konsolidací

Novým úvěrovým trendem poslední doby se stává konsolidace a refinancování. „Na trhu tu změnu pozorujeme především v posledních dvou letech, kdy lidé začali vnímat refinancování a konsolidaci svých stávajících půjček jako možnost, jak ještě uspořit v domácím rozpočtu,” vysvětluje Pavla Rýznarová, finanční specialistka portálu Ušetřeno.cz. Průzkum UniCredit Bank ukázal, že o převodu půjčky k jinému poskytovateli uvažuje každý druhý člověk, který má nějaký spotřebitelský úvěr, a zkušenosti s refinancováním má již třetina Čechů, kteří již půjčku mají.

Podíl konsolidovaných půjček v portfoliu některých bank se začíná zvyšovat. Zuno Bank eviduje nárůst poměru refinancování na celkovém objemu poskytnutých úvěrů o 70 procent. Nárůsty hlásí i Raiffeisenbank, u které podíl refinancování včetně konsolidací tvoří zhruba čtvrtinu a v čase neustále roste.

V loňském roce tvořily konsolidované půjčky ČSOB a Ery přibližně 20 procent objemu nových půjček, v letošním roce jejich podíl vzrostl v některých obdobích až na 30 procent. „V ČSOB i Eře během posledních měsíců zájem o tento typ půjček vzrostl o 30 %. Nejvíce slučují své závazky obyvatelé Prahy, přičemž to jsou častěji muži než ženy ve věku 40 až 45 let. Průměrná půjčka našich klientů se liší. Nejvyšší průměrné částky si půjčují lidé v Praze, konkrétně kolem 225 tisíc korun, nejnižší částky kolem 207 tisíc korun si berou lidé na Jižní Moravě,“ říká Richard Kotrlík, manažer útvaru Bydlení a úvěry ČSOB a Ery.

Konsolidace a refinancování spotřebitelských úvěrů UniCredit Bank tvoří v současné době asi 60 procent objemu produkce. Celkově se refinancování a konsolidace podílí na objemu všech půjček UniCredit Bank 30 procenty.

Sloučit se dá téměř vše

Díky konsolidaci půjček se klientům sníží nejen výše měsíčních splátek, ale mohou ušetřit i na poplatcích. Bonus pro klienta pak je zpřehlednění jeho finanční situace. Banky konsolidují půjčky od splátkových společností, kontokorenty či kreditní karty od bank i nebankovních společností. V rámci sloučení půjček je také možné u některých bank zažádat o navýšení půjčky bez nutnosti doložení účelu.  

Konsolidaci ale nenechávejte na poslední chvíli. Pokud je klient v prodlení se splátkami, banka nemusí konsolidaci umožnit, případně klientovi nabídne úrok vyšší.

-Jana Zámečníková | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články