Řemeslník si často vydělá víc než čerstvý vysokoškolák

9. 5. 2016 – 0:00 | Práce | Martin Slapnička | Diskuze:

Řemeslník si často vydělá víc než čerstvý vysokoškolák
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Touha po vzdělání jde logicky ruku v ruce s výší očekávaného příjmu. Během posledních desítek let se však na trhu pohybuje velmi mnoho vzdělaných lidí a málo zručných řemeslníků. Právě Ti si však díky vysoké poptávce dokáží vydělat desetitisíce a to nejen v České republice. Žádaní jsou také v Německu.

Většina školáků vidí svou zářnou budoucnost před obrazovkou počítače a manuální práce jim příliš nevoní. Sehnat kvalitního řemeslníka je tak vskutku nadliský úkon. Přitom právě manuálně zruční zedníci či topenáři práci lehce najdou - a to i nadprůměrně placenou.

Skvělou budoucnost bez vysoké školy si příliš žáků představit nedokáže. Myslí si, že vzdělání a peníze jdou spolu ruku v ruce. Jenže trh je přesycený vzdělanými absolventy a firmy naopak stále více poptávají zručné zlaté ručičky řemeslníků, kterých je ale nedostatek.

Na nezájem o práci rukama teď doplatilo i učiliště v Horním Benešově a na konci roku se zavře. Noví studenti se prostě nehlásí. Asi padesátka studentů doteď neví, kde svůj obor dostuduje. Chybu vidí ředitel i ve změně osnov na základní škole. "Ze základních škol zmizely dílny, takže žáci už rukama na základní škole nic nevytváří," vysvětluje Richard Havlík.

Kvůli nedostatku pracovníků hledají firmy své zaměstnance v zahraničí. Přitom nabídky platů v České republice jsou velmi slušné. "Běžný plat u specializovaného pracovníka se může pohybovat okolo 30 tisíc hrubého," uvedl pro představu majitel lakovny Filip Hajdík.

Jak ale zjistil štáb TV Nova, čeští instalatéři a topenáři si mohou přijít na ještě lepší peníze. Má to jen jeden velký háček. Manuální pracovníky dokážou nadprůměrně ocenit i v Německu, kam se většina z nich také nakonec vydá.

"Negativum je to, že člověk je pryč od rodiny. Ale pokud přijede a může si říct, že pojede na dovolenou, na kterou nemusí šetřit...," naznačil hlavní problém Lukáš Zelený, který jako podnikatel v Německu tam vozí české instalatéry a topenáře. "My včetně diet jim dáváme nějakých 50 měsíčně," dodává jeho matka, se kterou firmu vede.

Nedostatek řemeslínků v Česku řeší iu vláda. Od příštího roku chce proto zavést povinné přijímačky na střední školy, které by mohly žáky trochu "protřídit". Neuspěšní uchazeči by se pak mohli zkusit dostat na učební obor.

Jenže ani tento krok není zřejmě úplně domyšlený, protože žáci se můžou odvolat a každá škola, která je placená za přijatého žáka se určitě bude snažit vzít na odvolání co největší počet studentů a naplnit tak třídy.

Zdroje:
Redakce, MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články