Revoluce na silnicích: Blíží se krajské dálniční známky

24. 7. 2013 – 9:50 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Revoluce na silnicích: Blíží se krajské dálniční známky
Teoreticky by si tak každý řidič mohl koupit pět regionálních dálničních známek za stejný obnos jako teď stojí známka celostátní. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Vláda má na stole novelu zákona, která, pokud bude schválena, přinese revoluční změnu v systému prodeje dalničních známek. Řidiči by si mohli kupovat takzvané krajské dálniční známky.

Jak jméno napovídá, nové známky mají platit jen v jednom kraji a mají být pětkrát levnější, než současné celorepublikové nálepky. Regionální dálniční známky navrhuje Karlovarský kraj. Změnu musí nejdřív schválit vláda, potom poslanci.

"Děláme to proto, aby občané toho příslušného kraje mohli jezdit. A pokud nechtějí dálniční známku na celou republiku, tak aby mohli využívat dálnice ve svém kraji," myslí si karlovarský hejtman Josef Novotný.

Pokud změna projde, bude v ČR rázem místo jediné dálniční známky dalších čtrnáct - jedna za každý kraj. Dohromady tedy 15 kousků.

Teoreticky by si tak každý řidič mohl koupit pět regionálních dálničních známek za stejný obnos jako teď stojí známka celostátní.

Ministerstvu dopravy se ovšem navrhovaná změna moc nezamlouvá. Bojí se totiž, že do státní kasy přiteče mnohe méně peněz, protože rozdíl mezi 300 a 1500 korunami za známku je propastný.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články