Šetřit teplem se vyplatit nemusí

27. 1. 2014 – 18:17 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Šetřit teplem se vyplatit nemusí
Náklady za teplo půjde rozdělovat spravedlivěji. za určitých okolností bude možno účtovat 30 procent nákladů podle plochy bytu a 70 procent podle údajů přístrojů pro měření nebo registraci spotřeby tepla u konečného spotřebitele. Foto:SXC, Text: Spotřebit | zdroj: NašePeníze.cz

Možná vás čeká velké překvapení při účtování tepla v domácnostech v bytových domech. Podle novinek.cz dopadnou letos nové předpisy pro zúčtování tepla na statisíce spotřebitelů. Nový zákon o službách spojených s užíváním bytu připravilo ministerstvo pro místní rozvoj i novelu vyhlášky, která se tváří „spravedlivěji“.

Od Nového roku vstoupil v platnost nový zákon č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty.
S rozdělením není nikdo spokojen, především ti, kteří platí velké doplatky, už více je spokojenost na straně těch, kteří tzv. šetří a jsou jim mnohdy vypláceny přeplatky, nad kterými zbytek obyvatel zůstává jak omráčen.

Nebudu psát, jak se dají obejít některé spotřeby, i když máme v bytě měřiče, podvodů je mnoho a těžko se dokazují. Můžeme si akorát přivozovat infarkt, či systematicky pravidelně zvyšovat zálohy na veškeré služby a i potom přijde zklamání, že z tak velkých záloh nedostanete žádný přeplatek a někdy i máte povinnost doplatku.

Pokud se ve vyúčtování nenajde početní chyba, těžko budete něco reklamovat. Pokud bydlíte s více obyvateli v jednom domě, těžko se domůžete spravedlnosti. Stačí, aby někdo z obyvatel žil na úkor ostatních / kutílci umí obejít stočné a nikdo to nepozná, nebo šetří na topení tak, že se nechají vytápět ostatními tzv. přes zeď /.  Ovšem ne všemu se dá dát kabát spravedlnosti. Hodně je to o morálce sousedů. Ani sebelepší zákony vás neochrání.

Ale MMR se rozhodlo nakročit alespoň malým krůčkem ke spokojenosti, jak uvedl podle novinek.cz Právu mluvčí tohoto ministerstva Marek Ženkl: „Cílem je co možná nejspravedlivější rozúčtování nákladů a srovnatelné podmínky tepelné pohody ve všech bytech.“

Zákon bude platit stejně pro všechny druhy vlastnictví domů, tedy jak pro domy v soukromém vlastnictví, tak pro domy státní a obecní, ale stejně i pro domy bytových družstev, nebo domy ve vlastnictví společenství vlastníků jednotek (SVJ), vlastník domu se může dohodnout s uživateli bytů na odchylných pravidlech pro rozúčtování a vyhláška bude závazná jen tehdy, nedojde-li k jiné dohodě. Tuto možnost dosud právní normy nepřipouštěly.

Původní vyhláška 372/2001Sb., platila beze změn a úprav už třináct let a nespokojených obyvatelů neustále přibývá a volají po spravedlnosti.  Mimo doplnění některých detailů, které ve vyhlášce chyběly, budou upraveny parametry ve dvou ustanoveních.

Především se rozšiřuje možnost dělení nákladů na základní a spotřební od poměru 50:50 až k poměru 30:70. To znamená, že za určitých okolností bude možno účtovat 30 procent nákladů podle plochy bytu a 70 procent podle údajů přístrojů pro měření nebo registraci spotřeby tepla u konečného spotřebitele. Poměr dělení nákladů je vždy nutné stanovit odborným posouzením s přihlédnutím k systému rozvodu vytápění a ke způsobu měření či registrace spotřeby. U klasických otopných soustav se stoupačkami a s registrací spotřeby pomocí indikátorů vytápění na otopných tělesech zůstane podle novinek.cz i nadále doporučení odborníků na dělení v poměru 50:50.

Druhou úpravou vyhlášky je změna limitů pro rozdíly v celkových nákladech na vytápění přepočtených na jeden metr čtvereční započitatelné podlahové plochy jednotlivých jednotek (bytových i nebytových). Dosud platné limity 40 procent nahoru i dolů jako největší možná odchylka od průměrných nákladů celého domu, které platí dodnes (a budou použity i pro rozúčtování roku 2013), se mění tak, že nejnižší účtované náklady budou muset být nejméně ve výši 80 procent průměru domu na 1 m2 a nejvyšší mohou dosáhnout dvojnásobku průměru.

Jaromír Pohanka z Asociace rozúčtovatelů nákladů svěřil Právu, že „takto upravené limity, tedy –20 % a +100 %, omezí možnosti, aby se uživatelé některých, zejména 'středových' bytů nechali vytápět od svých sousedů a platili výrazně méně, než pro dosažení určité teploty ve svých bytech skutečně spotřebovali. Je to určitě spravedlivější než dosud.“  Nově stanovený minimální limit 20 procent pod průměrný náklad na jeden metr čtvereční vychází podle něj ze skutečnosti, že při rozdílu teplot v bytech 3 °C je rozdíl ve spotřebě tepla asi 20 procent.

Takže bude i spravedlivější, že postihne citelněji ty, kteří nadměrně větrají a tím spotřebovávají více tepla. Pokud nyní stálo roční vytápění metru čtverečního v domě v průměru 100 korun, obyvatelé bytu mohli dosud zaplatit až o 40 procent více nebo méně, podle toho, jak topili. Tedy od 60 korun do 140 Kč. Rozmezí podle nových pravidel bude 80 až 200 Kč.

Jestli bude nová úprava spravedlivější si ověříme v praxi, ale podvodům asi nezamezíme. Jedině upozorňovat, máte-li podezření a kontrolovat, ale ani to není moc účinné. Jediné co zbývá, bydlet ve vlastním domku a to není dosažitelné pro každého.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články