Silniční daň by mohli v budoucnu platit všichni majitelé aut

30. 11. 2015 – 8:10 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Silniční daň by mohli v budoucnu platit všichni majitelé aut
zdroj: freeimages.com

Daň silniční se vztahuje na silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla používaná k podnikání nebo k jiné samostatné výdělečné činnosti. Bez ohledu na to, zda jsou používána k podnikání, jsou předmětem daně také všechny vozidla s největší povolenou hmotností alespoň 12 tun určená výlučně k přepravě nákladů a registrovaná v ČR. Nově, by se silniční daň mohla vztahovat na všechna vozidla. Uvedl to iDNES.cz

Vláda totiž zvažuje, že by se povinnost platit silniční daň rozšířila na všechny majitele aut. Počítá s tím Národní akční plán čisté mobility, který schválila vláda.

Návrh však není definitivní, příští rok musí ministerstvo dopravy provést analýzu, zda se daň vyplatí zavést.

Dosud silniční daň platí pouze firmy za svá auta, ročně zaplatí státu přes pět miliard korun. Zpoplatnění ostatních aut navrhlo Sdružení automobilového průmyslu, výše poplatku by se měla lišit podle velikosti auta a toho, jak znečišťuje ovzduší.

Do budoucna by tak mohly být zvýhodněny elektromobily, automobily na stlačený plyn a další alternativní pohony s nízkými emisemi. Podobně to funguje v dalších zemích Evropy. Největší dotace podle iDNES.cz zvažuje stát pro nákup nových elektromobilů, kde počítá až s 200 tisíci korunami příspěvku. U aut na plyn by to mělo být kolem 40 tisíc.

Rozšíření silniční daně na všechna osobní vozidla nemá šanci na úspěch. Pro návrh, jehož důsledky by pocítili na svých peněženkách miliony Čechů, by podle ankety iDNES.cz žádná politická strana nehlasovala.

Zdroje:
iDnes.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články