Slovensko má jeden z nejlepších růstů ze zemí eurozóny

29. 5. 2012 – 18:50 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Slovensko má jeden z nejlepších růstů ze zemí eurozóny
Příští rok by podle MMF slovenské hospodářství mělo růst zrychlit na 3,5 procenta., FOto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Slovensko letos čeká podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) jeden z nejlepších růstů ze všech zemí eurozóny, kdy MMF předpokládá pro letošek růst hrubého domácího produktu (HDP) Slovenska o 2,6 procenta.

Příští rok by podle MMF slovenské hospodářství mělo růst zrychlit na 3,5 procenta.

"Slovensko si užívá jeden z nejsilnějších výkonů v regionu a má relativně zdravé tempo růstu ve srovnání s ostatními zeměmi v regionu," uvedla šéfka dvoudenní slovenské mise MMF Daria Zakharová na úterní společné tiskové konferenci s ministrem financí Petrem Kažimírem.

Kažimír připomněl, že se nová levicová vláda zavázala ke snížení "deficitu veřejných financí pod tři procenta hrubého domácího produktu v roce 2013", tedy v souladu s pravidly EU ohledně schodku. "Prostor pro škrty ve výdajích je omezen a hlavní konsolidační opatření musí být provedeno na straně příjmů," upozornil Kažimír.

MMF pochválil slovenská konsolidační opatření s tím, že "politika by se měla zaměřit na podporu růstu".

Mezinárodní měnový fond navíc zdůraznil podporu priority vlády snížit schodek veřejných financí pod tři procenta hrubého domácího produktu. Zároveň souhlasí s názorem vlády, že opatření na výdajové straně rozpočtu jsou už do značné míry vyčerpány.

Ne všechna opatření připravovaná vládou ale MMF vítá, příkladem je speciální bankovní odvod. Na druhé straně ale Zakharová přiznává, že i opatření na příjmové straně jsou omezené a prioritou musí být především konsolidace.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články