Souboj bankovních a nebankovních půjček: Které jsou výhodnější?

5. 1. 2015 – 14:36 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Souboj bankovních a nebankovních půjček: Které jsou výhodnější?
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Nabídka půjček je rozmanitá a poskytují ji jak banky, tak nebankovní instituce. Z toho důvodu rozlišujeme dva druhy půjček – bankovní a nebankovní. Každý typ se hodí pro jiný účel a pro jinou skupinu žadatelů. Jaké jsou mezi nimi rozdíly, a je možné určit, které jsou výhodnější?

Dluhy českých domácností

Česká národní banka v listopadu roku 2014 zveřejnila výši zadlužení českých domácností. Jak ukazují výsledky, o půjčky je stále zájem a banky i finanční instituce se předhánějí ve svých nabídkách. Dluhy se zvýšily o 4 miliardy korun a v současnosti činí 1,231 bilionu korun. Dluhy domácností meziročně vzrostly o 23 miliard korun.

Bankovní půjčky

 Na našem území funguje přes 30 bank, které si navzájem konkurují. To je výhodné pro klienty, kteří mohou vybírat ze široké nabídky bankovních úvěrů za relativně nízké úrokové sazby.
 
Banky nabízejí půjčky za přijatelný úrok, který se u běžné bezúčelové půjčky pohybuje i kolem 10 procent. U těchto bezúčelových půjček není nutné dokládat, na co klient peníze využije. Pokud dlužník své závazky vůči bance splatí včas, při další žádosti o půjčku je již schvalovací proces rychlejší a může požádat prakticky o libovolnou částku. V případě schválení půjčky, získává klient zajímavé podmínky. Banky nepoužívají podvodné praktiky a všechny informace jsou snadno dostupné na pobočkách či internetových stránkách.
 
Banky si však žadatele o půjčku pečlivě prověřují. Nahlíží do registru dlužníků a požadují pravidelný měsíční příjem. Nutné je také doložit další doklady a dokumenty, např. výpis z bankovního účtu. Proces schvalování trvá i několik dní, proto tato půjčka není vhodná pro ty, kdo potřebují peníze prakticky ihned. 

Nebankovní půjčky

Oproti bankám mají benevolentnější podmínky. Často nezkoumají registry dlužníků a nechtějí ani doklad o výši příjmů. Získání půjčky je proto u těchto společností pravděpodobnější. Smlouvy jsou jednodušší a snadno se z nich vyčte, kdy, kolik a jak má klient platit. Půjčku může získat i nezaměstnaný žadatel, člověk v důchodu nebo žena na mateřské dovolené. Tím však společnost podstupuje riziko, které je zohledněno ve výši úrokové sazby a roční procentní sazbě nákladů (RPSN). Úvěr od nebankovní instituce je řešením pro ty, kterým banka nepůjčí, nebo kdo se ocitl v krátkodobé finanční tísni.
 
Před podpisem smlouvy je zapotřebí pročíst si pečlivě smluvní podmínky a seznámit se s výší úroků a splátek. Mezi těmito společnostmi se mohou vyskytovat i takové, které mají podvodné a lichvářské praktiky. Výše částky, o kterou smí klient zažádat, je u nebankovní půjčky nižší než v případě bankovní. Tyto půjčky bývají omezeny limity, jak velkou částku si lze půjčit.
 
Nelze jednoznačně říci, zda jsou výhodnější bankovní nebo nebankovní půjčky. Každý sektor má svou skupinu klientů, které se snaží oslovit. S větší částkou uspějete u banky, ovšem u nebankovních institucí získá menší půjčku prakticky každý.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články