Splátky bez navýšení: na co si dát pozor?

13. 1. 2015 – 11:23 | Komerční sdělení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Splátky bez navýšení: na co si dát pozor?
zdroj: NašePeníze.cz

Zdá se to být tak lákavé. Vytoužená věc, na kterou chybí peníze, je díky splátkám bez navýšení dostupná. Částku si rozložíte do několika měsíců a nezaplatíte ani korunu navíc. Jenže není všechno zlato, co se třpytí.

Splátkový prodej bez navýšení je mezi lidmi velmi populární. Když se porouchá v jednu chvíli několik domácích spotřebičů, málokdy si je můžete koupit v patřičné kvalitě hned druhý den. Namísto toho, abychom sáhli po nekvalitním levném zboží s vysokou energetickou třídou, které spotřebovává mnoho energie, je někdy skutečně lepší využít splátkový prodej. Přinášíme několik rad, které vám při nákupu na splátky pomohou.

Seznamte se s podmínkami nulového navýšení

Ještě, než svým podpisem potvrdíte závazek vůči poskytovateli splátkového prodeje, pátrejte po zádrhelech. Často totiž platí, že z nulového navýšení se můžete těšit jedině tehdy, pokud do puntíku splníte všechny stanovené podmínky. Téměř vždy jste povinni splátku uhradit na den přesně, jinak vás mohou zaskočit vysoké úroky. To je asi ta nejznámější podmínka, ty další ale mají obchodníci mnohdy důsledně skryté a spoléhají na to, že si jich ani nevšimnete. Abyste předešli budoucím problémům, nebojte se otevřeně zeptat na veškeré podmínky, které je třeba splnit. Možná budete sami překvapeni, jak to vlastně ve skutečnosti je.

Promyslete si pojištění schopnosti splácet

Nula na úrocích ještě neznamená výhodnou nabídku. Někteří poskytovatelé skrývají svůj výdělek za tzv. pojištění schopnosti splácet. Na jednu stranu se to jeví výhodně – chráníte se před nenadálými životními situacemi, kdy nebudete schopni splácet. Jenže také si za to patřičně zaplatíte. V některých případech vám tuto službu navíc bez milosti přišijí jako povinnost při prodeji na splátky bez navýšení. A v takovém chvíli může jakákoliv výhodná nabídka pozbýt platnosti. Propočítejte si, jestli by vás nakonec nevyšla dráže, než kdybyste sáhli po výhodném spotřebitelském úvěru s nízkým úrokem.

Mějte se na pozoru před zdánlivě výhodnou nabídkou

Někteří poskytovatelé splátkového prodeje cílí na psychiku člověka a zavedli na první pohled lákavé splácení. Prvních pár měsíců zaplatíte jen minimální částku v řádu stokorun a zbývající část ceny uhradíte v poslední splátce. Zdá se vám to jako ideální řešení? Vždyť ve chvíli, kdy saháme k půjčkám, přece nemáme dostatek peněz a taková forma splácení nám uleví od starostí! Jenže je třeba si uvědomit, že tímto způsobem pouze odkládáte problém do budoucna. Racionálně se zamyslete, zda opravdu budete mít v budoucnu vyšší částku na doplacení zboží. Pokud nečekáte zlepšení finanční situace, nemusí se vám tato forma splácení vyplatit. A řešit to pak další půjčkou je skluzavkou do moře plného problémů.

Zajímejte se o všechny skryté poplatky

Nenechejte se uchlácholit obchodníkem a důkladně se seznamte s textem smlouvy. Jakmile ji jednou podepíšete, následné odstoupení od smlouvy může být komplikované. Zejména text psaný drobným písmem a odstavce, které popisují možné sankce a poplatky, by vám neměly uniknout. Prodejci o takových nevýhodách takticky mlčí. Vyzdvihují raději úroky ve výši 0 Kč, na které lidi tolik slyší. Ale takový poplatek za sjednání smlouvy nebo měsíční poplatek za vedení půjčky už najdete jen ve smlouvě. Není proto lepší vyhradit si půl hodiny a všechno si důkladně přečíst? Můžete ušetřit daleko více, než si myslíte!

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články