Spoření na důchod by mělo být atraktivnější

26. 11. 2015 – 13:35 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Spoření na důchod by mělo být atraktivnější
zdroj: freeimages.com

Spoření v takzvaném třetím důchodovém pilíři by mělo být atraktivnější. Lidé by například měli mít možnost spořit dříve než od 18 let, výhodnější by mělo být postupné vyplácení naspořených peněz.

Zvýšit by se měly také daňové úlevy. Předpokládá to doprovodná předloha k normě o zrušení druhého důchodového pilíře, kterou v pátek schválila Sněmovna. Nyní zamíří k posouzení senátorům.

Spoření v takzvaném třetím důchodovém pilíři by mělo být atraktivnější. Lidé by například měli mít možnost spořit dřív než od 18 let, výhodnější by mělo být postupné vyplácení naspořených peněz. Zvýšit by se měly také daňové úlevy. Předpokládá to doprovodná předloha k normě o zrušení druhého důchodového pilíře, kterou dnes schválila Sněmovna. Nyní zamíří k posouzení senátorům.

Sněmovna podpořila zvýšení hranice pro daňovou úlevu pro příspěvek zaměstnavatele na pojištění a penzijní produkty z 30.000 na 50.000 korun a hranici pro odpočet od základu daně účastníka pro penzijní produkty z 12.000 na 24.000 korun. Věk lidí s nárokem na dávky by se navíc měl snížit z 65 na 60 let. Prosadili to sociální demokraté Václav Votava a Jaroslav Zavadil, kteří pro tyto změny našli už dřív podporu i v rozpočtovém výboru.

Pozměňovací návrhy podal Zavadil prý kvůli tomu, že deklarované zatraktivnění spoření ve třetím pilíři ve vládní předloze nenašel. Státní rozpočet nepoškozují, uvedl. "Chceme, aby lidé spořili více," řekl Votava. Rozpočtový dopad změn očekává ve výši 150 milionů korun, v souvislosti s účinností až od přespříštího roku. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) s některými poslaneckými úpravami souhlasil, k dalším zaujal neutrální stanovisko.

"Dnešní rozhodnutí poslanců je výbornou zprávou. Pokud úpravy zákona projdou celým legislativním procesem, bude třetí pilíř pro lidi mnohem atraktivnější," řekl ČTK prezident Asociace penzijních společností Aleš Poklop.

Celkově jsou změny příznivé a posilují atraktivitu penzijního spoření, souhlasil analytik společnosti Partners Aleš Tůma. Alespoň na minimální částku by si měl připojištění sjednat každý hned na začátku kariéry. Na druhou stranu, řada účastníků nespoří ani tolik, aby dosáhli na státní podporu či nynější daňovou úlevu. Revoluci ve spoření tedy podle něj nová úprava nejspíš nevyvolá. "Pro státní kasu tak vyšší daňová úleva nebude zase tak drahá, ale je to líbivé gesto. Uklidní daňové poplatníky tím, že jim vrátí část peněz, které jim druhou rukou tahá z kapsy," podotkl.

Analytička společnosti Swiss Life Anežka Kneeová míní, že ne každá změna v jakémkoli systému musí být vždy pozitivní a krokem vpřed. Možnost odečíst si z daní část penzijního připojištění se státním příspěvkem 24.000 korun místo původních 12.000 není podle ní nejefektivnějším krokem. Využijí toho totiž jen lidé s vyššími příjmy. Lidé spoří na penzi málo a na daňové zvýhodněnou část ani nedosáhnou. Výrazněji by pomohlo zvýšení státních příspěvků, dodala.

Lidé ve věku 18 let by si mohli podle schválené poslanecké změny jednorázově vybrat až třetinu částky, kterou si sami naspořili. Podmínkou by bylo to, že spoří nejméně deset let a v posledních dvou letech nezměnili penzijní společnost. Předkladatelé hovořili o tom, že tyto peníze by mohly posloužit například na studium. K uzavření nebo změně smlouvy dětí nebudou jejich rodiče potřebovat souhlas soudu, jak to v obecně v těchto případech stanoví občanský zákoník.

Vládní návrh zvýhodňuje postupné vyplácení naspořených peněz tím, že penze vyplácená déle než deset let by byla stejně jako doživotní penze osvobozena od daně z příjmů. Zmírnění by se měly dočkat přísné limity penzijních fondů pro investování.

Sněmovna vložila do zákona i zvýšení regulované provize zprostředkovatelů za uzavření smlouvy o důchodovém spoření na dvojnásobek, byla by zhruba 1760 korun. Distributoři navíc získají administrativní úlevu ve formě prodloužení platnosti registrace České národní banky z jednoho na dva roky a upraví se poplatky, které si mohou fondy účtovat. Lidé zaplatí asi o 80 až 120 korun ročně navíc.

Penzijní připojištění se státním příspěvkem, tedy třetí pilíř penzijního systému, mělo na konci letošního prvního pololetí 4,44 milionu lidí. Doplňkové penzijní spoření, které je od roku 2013 nahradilo, mělo 291.000 lidí.

Zrušení druhého penzijního pilíře už Sněmovna schválila, od začátku příštího roku v něm nebude možné spořit. Důchodové fondy budou zrušeny k červenci příštího roku, a tímto dnem vstoupí do likvidace. Likvidace by měla být ukončena převedením peněz a zánikem fondů nejpozději začátkem ledna 2017. Peníze si budou moci lidé nechat převést na účet, poslat poštovní poukázkou nebo převést jako příspěvek do dobrovolného třetího pilíře.

Zdroje:
Swiss Life Select, Investičníweb, roklen24

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,290
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články