Spoříte v bance? Je to jistota ztráty!

22. 11. 2012 – 10:15 | Spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Spoříte v bance? Je to jistota ztráty!
Jediným druhem spoření, který je alespoň v roce 2012 schopný uchovat kupní sílu peněz, jsou termínované vklady, Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Lidé dávají přednost jistotě. Proto většina majetku českých domácností leží v bankách. Lidé mají představu jistého zhodnocení. Jistota je ale jen fiktivní. Ve skutečnosti naprostá většina finančních domů nabízí jistotu jedinou: Jistotu ztráty.

V Grafu 1 jsou znázorněny 4 možnosti uložení peněz (termínované vklady, spořicí účty, vkladní knížky a běžné účty), které s sebou nesou minimální riziko. Čísla na vertikální ose značí různé (anonymizované) subjekty nabízející tyto služby. Pro představu jsou v grafu dvě křivky meziročního cenového růstu za rok 2011 a předpoklad pro rok 2012, který je rozhodně relevantnější pro hodnoty aktuálních nominálních úroků. Veškerá porovnání nepočítají s provozními náklady jednotlivých účtů, jako jsou poplatky, počáteční vklady nebo daně, ale čistě jen s úrokovou mírou, tudíž v reálu by se výnosy různě snížily.

Graf 1: Úrokové sazby spořicích produktů nabízených bankami a družstevními záložnami

urokove-sazby-01

Inflaci chápejme jako všeobecné zvýšení cenové hladiny, běžně měřené indexem spotřebitelských cen. Měsíční inflace v roce 2012 zobrazuje Graf 2. Odhad pro celý rok 2012, který činí 3,2 %.

Graf 2: Vývoj míry inflace v roce 2012

urokove-sazby-00

Zdroj: ČSÚ

Jediným druhem spoření, který je alespoň v roce 2012 schopný uchovat kupní sílu peněz, jsou termínované vklady, přičemž je dobré připomenout, že inflace 3,2 % je pouze odhadem a realita bude pravděpodobné o něco vyšší. Úplně nejvyšších úroků lze dosáhnout uložením peněz na termínované účty u finančního ústavu:

  • ANO spořitelní družstvo (5,05 %),
  • Reiffeisenbank – eKonto Garant (4,8 %),
  • Metropolitní spořitelní družstvo (4,8 %),
  • Artesa spořitelní družstvo (4,65%).
  • Vkladní knížka u Moravského peněžního ústavu nabízí 4,1 % a ten take nabízí spořicí účet se stejným úrokem, tudíž je to jediný spořící účet převyšující míru inflace.

Obecně lze konstatovat, že tyto bezrizikové formy uložení a úročení peněz lze považovat za ztrátové, neboli jistota = jistota ztráty.

Nad mírou inflace jsou ovšem především produkty, které jsou uzavírány na delší než jednoletou periodu, přičemž nejvyšší úrokovou sazbu banky nabízejí u vkladů na pět či více let. Tím roste riziko, že inflace v průběhu trvání vkladu vzroste i nad úroveň nabízených sazeb.

V průměru jsou nejblíže k úrovni inflace v ČR termínované vklady (Graf 3). Na druhém místě, i když velice nepatrně, jsou vkladní knížky a hned za nimi spořicí účty, které sníží znehodnocení peněž průměrně o polovinu. K běžným účtům se asi není třeba vyjadřovat, jejich účel ani není spořící, ale spíše poskytuje potřebné množství hotovosti k běžnému životu. Rozhodně by na něm neměli zůstávat dlouhodobě velké finanční sumy.

-Jakub Mikšovský | Více na Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články