SPZ na přání bude stát od 5 tisíc korun a půjde rezervovat

30. 5. 2012 – 10:41 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

SPZ na přání bude stát od 5 tisíc korun a půjde rezervovat
Novela zákona počítá také se zvýšením správního poplatku za první vydání tabulky s registrační značkou z 200 na 300 korun. | zdroj: NašePeníze.cz

Registrační značku vozidel si řidiči zřejmě budou moci zvolit sami, za každou tabulku s SPZ na přání zaplatí 5000 korun.

Počítá s tím novela zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích z dílny ministerstva dopravy, kterou ve středu podle informací agentury Mediafax schválila vláda.

"Za motorku s SPZ na přání zaplatí řidič 5000 korun, za auto 10 tisíc. A pokud bude chtít mít například kvůli nosiči na kola třetí značku, zaplatí řidič dohromady 15 tisíc," sdělil agentuře Mediafax mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. "V případě krádeže počítáme s tím, že vydání náhradní značky bude stát už jen 600 korun za tabulku, ne znovu 5000 korun," dodal.

Novela zákona počítá také se zvýšením správního poplatku za první vydání tabulky s registrační značkou z 200 na 300 korun. Kdo bude chtít tabulku se značkou, kterou již má k autu přidělenou, zaplatí za ni 600 korun. Občané si budou moci také převádět jednu značku mezi různými vozidly nebo nechat si jednu značku i po přeregistraci.

Výrobu tabulek budou platit obecní úřady u obcí s rozšířenou působností, namísto ministerstva dopravy, kompenzovat by ji měly právě správní poplatky.

Ministerstvo plánuje sjednotit současné systémy registru vozidel. Nyní podle rezortu ministra Pavla Dobeše (LIDEM) dochází při přeregistraci vozidel k "polopřevodu". Například při prodeji automobilu provede bývalý vlastník "odhlášku", ale nový majitel zapomene na "přihlášku".

"Jako vlastník vozidla, a tím ve většině případů i jako provozovatel vozidla, je pak v registru nadále vedena osoba předchozího vlastníka vozidla, která však již vozidlo nemá ve své moci a nemůže ani stav zápisu v registru vozidla změnit," zdůvodnili úpravu úředníci. Původní majitel totiž už nemá ani technický průkaz, ani osvědčení o registraci. Nově tak budou muset na úřad buď oba dotčení, nebo budou muset dodat úředně potvrzený dokument, kterým s přeregistrací souhlasí.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články