Srovnání: Zhodnocení stavebního spoření? Minimální

24. 2. 2015 – 0:28 | Stavební spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Srovnání: Zhodnocení stavebního spoření? Minimální
Stavební spoření se státním příspěvkem stojí především na státním příspěvku. Bez něj by stavební spoření jako spořicí produkt v konkurenci jiných možností zhodnocení finančních prostředků neobstálo. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Stavební spoření bývalo výhodným spořicím produktem. Snížení státního příspěvku a pokles úrokových sazeb ovšem zamíchal kartami. Kolik vám dnes nabídnou stavební spořitelny? A co si za to vezmou?

Stavební spoření se státním příspěvkem stojí především na státním příspěvku. Bez něj by stavební spoření jako spořicí produkt v konkurenci jiných možností zhodnocení finančních prostředků neobstálo. Státní příspěvek sice klesl na maximálně 2 tis. Kč ročně (10 % z naspořené částky, maximálně z 20 tis. Kč), ovšem i tak je pro konzervativní střadatele dostatečně zajímavý. A to především vlivem poklesu úrokových sazeb.

Současné úrokové sazby potěší žadatele o úvěr – a to jak o úvěr ze stavebního spoření, tak o hypotéku, které lámou jeden rekord za druhým. Naopak střadatelé jsou nešťastní a marně hledají lepší zhodnocení. Ani stavební spořitelny v současnosti nenabízí vyšší úroky a bez bonusů si přijde střadatel nejvýše na 1,5 % ročně. A to jeho výnos ještě zdaní stát.

Tabulka 1: Základní úrokové sazby stavebního spoření (bez bonusů)

Stavební spořitelna

Tarif

Úroková sazba

ČMSS

Garant

1,00%

Multi

1,30%

Bonusový vklad

1,00%

MPSS

Moudré spoření

1,00%

Mopísek

1,00%

Mopy Junior

1,00%

Spoření třetího věku

1,00%

RSTS

Spořicí tarif

1,50%

Úvěrový tarif

1,00%

SSČS

Stavební spoření

1,00%

WSTS

ProSpoření

1,00%

ProÚvěr

0,50%

PÚ Tarif OF-P

0,10%

Poznámka: Stavební spořitelna České spořitelny po 6 letech snižuje (při splnění dalších podmínek) úrokovou sazbu na 0,5 % ročně. Ke snížení úrokové sazby mohou ale přistoupit i jiné stavební spořitelny v závislosti na Všeobecných obchodních podmínkách platných v době uzavření smlouvy.

Zdroj: Úrokové lístky stavebních spořitelen

Základní úrokové sazby jsou při vázací době 6 let skutečně nízké. Ovšem při současné situaci na trhu nemohou spořitelny nabídnout více. Peníze jsou dnes díky politice České národní banky levné a nadále zlevňují. Stavební spořitelny ovšem potřebují klienty, kteří pravidelně spoří a jsou předvídatelní. Proto hned tři stavební spořitelny nabízejí bonusy v podobě vyšších úrokových sazeb.

Českomoravská stavební spořitelna má dva „bonusové programy“ k tarifu Multi – Pravidelné spoření a Flexibilní spoření. V Pravidelném spoření se klient zavazuje, že bude měsíčně spořit alespoň 0,5 % cílové částky nebo 2 tis. Kč. Peníze může i předplatit, ale nesmí se zpozdit. Vydrží-li spořit šest let, získá bonus 0,3 % ročního zhodnocení navíc. Při devítiletém spoření činí bonus 0,6 % ročně a klient si tak může přijít až na 1,9 %. U Flexibilního spoření jsou podmínky mírnější, stačí po šesti letech naspořit 40 tis. Kč, ovšem nižší je i připsaný bonus – 0,1 % ročně.

Obdobné podmínky bonusu má i Modrá pyramida. Pravidelnost spoření testuje jen jednou ročně a klient musí naspořit alespoň 6 % cílové částky. V takovém případě získá navíc zhodnocení 0,5 % ročně a celkově mu vklady vynesou 1,5 % ročně před zdaněním.

Stejnou výši bonusu (0,5 % ročně) připíše i Wüstenrot – stavební spořitelna v tarifu ProSpoření. Klient musí mezi 2. a 6. rokem spoření na účet vložit prostředky v rozmezí 6 – 9 % cílové částky ročně.

(K připsání bonusů si stavební spořitelny kladou i další podmínky typu „nesmí dojít ke zvýšení/snížení cílové částky“, „nesmí dojít ke změně tarifu“, „nesmí být cílová částka přespořena“ a podobně. Konkrétní podmínky se liší podle stavební spořitelny i tarifu.)

K výnosu stavební spořitelny připíší i státní příspěvek zaslaný státem, pokud na něj má střadatel nárok. Naopak od něj odečtou a státu odvedou srážkovou daň ve výši 15 % z připsaných úroků. A nemalé poplatky.

Stavební spořitelny si účtují poplatek za sjednání smlouvy o stavebním spoření nejčastěji ve výši 1 % z cílové částky, který v případě akčních nabídek či smluv pro děti snižují či částečně kompenzují. Klient se nevyhne ani poplatku za vedení účtu a případně za výpis z něj. Celkově se tyto poplatky pohybují na úrovni lehce přes 300 Kč za rok.

-Petr Zámečník | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články