Stát chce rozdávat levné úvěry na bydlení, bankám se to nelíbí

15. 8. 2012 – 8:44 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stát chce rozdávat levné úvěry na bydlení, bankám se to nelíbí
Státní fond rozvoje bydlení chce v rámci programu Panel 2013+ v prvním roce poskytnout levné úvěry v objemu přes 650 mil. Kč a v dalších letech řádově 2 mld. Kč, Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Poskytovat úvěry na bydlení a rekonstrukce je náplní bank. Nyní se chce do stejného oboru vrhnout také Státní fond rozvoje bydlení. Místo dotací bude rozdávat levné úvěry. Bankám se to nelíbí. A není se proč divit. Jak může „bankovní činnost“ státního fondu zamíchat hypotečními kartami?

Úkolem Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) je poskytovat dotace a další podporu na výstavbu a modernizaci bytového fondu v České republice. To, že svůj účel podle Nejvyššího kontrolního úřadu nemůže plnit, je věc jiná. Teď se má podle čerstvě schváleného zákona vrhnout na poskytování úvěrů, které budou přímo konkurovat bankovním produktům.

Státní fond rozvoje bydlení již s poskytováním úvěrů má své zkušenosti. Jedním z posledních počinů obdobného charakteru byl Úvěr 300 pro mladé, jakási novodobá novomanželská půjčka podporující porodnost. Za každé narozené či osvojené dítě fond odpustil 30 tis. Kč z dlužné částky. Nynější návrh podpory Panel 2013+ bude ale přímým konkurentem hypotečních úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření.

TIP: Kalkulačka - Hypoteční úvěr

V rámci státní podpory Panel 2013+ bude SFRB rozdávat úvěry s úrokovou sazbou od 2 %, přičemž úrok s rizikovou přirážkou by neměl přesahovat 3 %. To je plně konkurenční úrok, jaký nabízejí hypoteční banky, ale na rozdíl od nich fond bude sazbu garantovat po celou dobu splatnosti, která bude až 30 let.

„Úvěr bude moci využít každý vlastník bytového domu bez rozdílu právní subjektivity,“ uvedla marketingová ředitelka SFRB Jana Marešová. To znamená, že při splnění fondem daných kritérií (zejména účelovosti, kde ale nebude pouze zateplení a snížení energetické náročnosti budovy, ale i další) bude moci úvěr čerpat kdokoli.

Novinka se líbí sdružením bytových družstev a naopak se nelíbí bankám. „Rozumím bankám, že se jim nelíbí, když někdo chce zasáhnout do jejich výnosného businessu a přinést na trh levnější peníze. Podpora bydlení ale není jenom o profitu pro banky, ale též o sociální soudržnosti a životním prostředí,“ uvedl Vít Vaníček, předseda Svazu českých a moravských bytových družstev, citovaný v tiskovém prohlášení Státního fondu rozvoje bydlení nazvaném výmluvně „Stát má zajistit podporu tam, kde trh selhává!“

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,100 25,220
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články