Stavební spoření budou poskytovat i běžné banky a bude i na důchod

6. 2. 2013 – 20:43 | Stavební spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stavební spoření budou poskytovat i běžné banky a bude i na důchod
Zákon počítá i s tím, že státní příspěvek by se mohl využít na bytové účely nebo na důchod. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Stavební spoření by mohly nabízet nejenom stavební spořitelny, ale i běžné banky, příslušnou předlohu ve středu v prvním kole jednání odklepla Poslanecká sněmovna. Předloha současně zavádí účelovost státní podpory, bude se moci použít pouze na bydlení nebo na důchodové připojištění.

Ministerstvo financí tvrdí, že zpřístupněním stavebního spoření bankám posílí konkurenční prostředí a posílí stabilitu systému. Stavební spoření je navíc podle dřívějšího vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) finanční produkt, a není tak podle něj jediný racionální důvod, proč by ho měly poskytovat jen stavební spořitelny.

Banky budou moci podle Kalouska žádat o povolení na stavební spoření nejdříve k 1. lednu 2015 a stavební spořitelny budou moci naopak žádat o bankovní licenci.

Zákon počítá i s tím, že státní příspěvek by se mohl využít na bytové účely nebo na důchod. Tyto změny by měly platit od roku 2014 pro všechny smlouvy včetně dříve uzavřených.

 

Jitka Zadražilová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články