Stavební spoření dál propadá, aktuální přehled kladů a záporů

22. 6. 2015 – 13:20 | Stavební spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stavební spoření dál propadá, aktuální přehled kladů a záporů
Stavební spoření je v Česku stále velmi oblíbené. Důvodem je však spíše setrvačnost dřívějších smluv, neboť v posledních dvou letech počet nových smluv spíše významně klesá. Počet smluv ve fázi spoření se v roce 2014 blížil ke 4 milionům. Celkem si Češi v | zdroj: NašePeníze.cz

Novely zákonů v posledních letech několikrát změnily podmínky stavebního spoření. Podívali jsme se podrobně na to, jestli je stále pro nás výhodné.

Stavební spoření je v Česku stále velmi oblíbené. Důvodem je však spíše setrvačnost dřívějších smluv, neboť v posledních dvou letech počet nových smluv spíše významně klesá. Počet smluv ve fázi spoření se v roce 2014 blížil ke 4 milionům. Celkem si Češi vzali 70 tisíc úvěrů ve výši 37 miliard korun.

<%Anketa273%>

Jenže změna zákonů zůsobila, že se v posledních letech upravolaly podmínky tohoto oblíbeného finančního produktu. Jaká jsou nyní jeho pro a proti?

Výhody stavebního spoření

Vaše úspory jsou bezpečně uloženy
Peníze, které vložíte do stavebního spoření, jsou ze zákona pojištěny až do výše 100 tisíc eur (asi 2,7 milionu Kč). Stavební spořitelna s vašimi penězi nakládá mnohem opatrněji než banky, na rozdíl od nich totiž neprovádí žádné rizikové investice.

S penězi můžete volně nakládat
Po skončení stavebního spoření smíte naspořené peníze i připsanou státní podporu využít na úplně cokoliv. Můžete si třeba vylepšit bydlení, poslat děti studovat do zahraničí nebo si peníze nechat jako rezervu na horší časy.

Stát podporuje stavební spoření
Každý rok vám stát přispěje deseti procenty z vašich vkladů. Ročně tak dosáhnete na podporu až dva tisíce korun. "Pro maximální státní příspěvek musíte na účet vložit alespoň 20 tisíc korun ročně,“ doplňuje Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Finance vkládáte podle potřeby
Sami si zvolíte, s jakou frekvencí budete během roku úspory vkládat. Podle svých možností tak vkládáte peníze například jednou měsíčně nebo jednou za rok.

Zajistíte děti do budoucna
Stavební spoření je mezi rodiči velmi oblíbené. Stejně jako dospělí mají i děti nárok na státní podporu. Po dosažení plnoletosti jim úspory mohou pomoci osamostatnit se, studovat nebo si zařídit první bydlení.

<%Anketa227%>

Proč si vzít úvěr od stavební spořitelny?

Stavební spoření je nejen produkt spořicí, ale také produkt, prostřednictvím kterého si lze peníze i výhodně půjčit. A to jak na pořízení vlastního bydlení, tak na vše okolo rekonstrukce či modernizace

Úvěr na bydlení získáte, i když nespoříte
Úvěr ve stavební spořitelně můžete využít i v případě, že zatím nemáte založeno stavební spoření. Jelikož je postaven přímo pro účely bydlení, je výhodnější než například klasické spotřebitelské úvěry.

Když spoříte, získáte výhodnější úvěr
Po dvou letech spoření máte možnost získat řádný úvěr ze stavebního spoření. Jeho velkou výhodou je pevná úroková sazba. Máte tak jistotu, že se vám splátky v průběhu splácení nezvýší.

Nemusíte ručit majetkem
"Pokud si na modernizaci bydlení berete úvěr do 700 tisíc korun, nemusíte ho zajišťovat nemovitostí,“ říká Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Půjčit si může jednotlivec i bytové družstvo
Úvěr mohou získat nejen fyzické, ale i právnické osoby – tedy bytová družstva a společenství vlastníků jednotek. Díky tomu si bytové domy mohou například vyměnit okna, zateplit fasádu nebo vyměnit starý výtah za nový.

Koupě obecních bytů není problém
Obecní bydlení zpravidla nelze financovat klasickou hypotékou. Město či obec totiž obvykle chce napřed peníze na bankovní účet a teprve potom převádí byt na nového majitele. Banka ale prostředky v rámci hypotéky uvolňuje obvykle až po převodu nemovitosti na nového majitele. V takovém případě může být řešením úvěr od stavební spořitelny.

Nevýhody stavebního spoření

Po dobu spoření nelze disponovat finančními prostředky
Během šesti let od založení stavebního spoření nemůžete peníze vybrat, aniž byste nepřišli o státní podporu a smluvenou výši úročení.

Na zrušení stavebního spoření dítěte musíte mít souhlas soudu
Abyste mohli vypovědět smlouvu před 18. narozeninami potomka, budete podle nového občanského zákoníku potřebovat svolení opatrovnického soudu. Ten bude chtít znát důvod vybrání prostředků.

Státní podporu dostanete jen jednou
Stavební spoření můžete mít založeno u různých institucí. Státní podporu však obdržíte pouze jednou, jelikož je vázána na rodné číslo. V rodině však může mít stavební spoření založeno každý její člen a každý na ni dostane i státní podporu.

Peníze až za čtvrt roku
Výpovědní lhůta bývá obvykle tříměsíční. Na peníze si tedy po zrušení smlouvy můžete počkat i 90 dnů.

Exekutor vás může o vše připravit
Prostředky na účtu stavebního spoření se bohužel mohou stát předmětem exekuce. Jedinou obranou je včas platit své dluhy.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,150 23,330
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články