Stavební spoření na penzijko? Jedině celou částku, říká ministerstvo

22. 10. 2012 – 0:34 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stavební spoření na penzijko? Jedině celou částku, říká ministerstvo
Zatímco dosud může stavební spoření poskytovat jen pětice spořitelen, od 1. ledna 2015 by si poskytování stejné služby mohla licencovat jakákoli banka. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Změnu pravidel pro využití stavebního spoření, projedná na svém říjnovém zasedání Poslanecká sněmovna. Předloha počítá s tím, že od roku 2014 by si lidé mohli nechat přesměrovat státní podporu i částku uloženou na stavebním spoření do doplňkového penzijního spoření nebo penzijního připojištění.

"Součástí návrhu je možnost ukončit stavební spoření převedením celé uspořené částky a vyplacené částky státní podpory do třetího pilíře penzijního systému, tedy doplňkového penzijního spoření nebo penzijního připojištění," přiblížil změnu pro Mediafax mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Psali jsme: Kalousek navrhuje: Stavební spoření si můžete převést na důchod

Pokud se lidé rozhodnou, že by peníze použili na penzijní spoření, musí tam jít celá částka, nelze ji rozdělit.

Další krok ve sblížení stavebního a penzijního spoření budou moci udělat samotné finanční ústavy. Zatímco dosud může stavební spoření poskytovat jen pětice spořitelen, od 1. ledna 2015 by si poskytování stejné služby mohla licencovat jakákoli banka. Naopak stavební spořitelny si budou moci už od ledna 2014 zažádat o rozšíření své licence na další bankovní služby podle zákona o bankách a fakticky tak změnit svůj statut.

<%Anketa209%>

Odborník na finanční poradenství a šéfredaktor finančního serveru Martin Slapnička k tomu radí "Penzijní připojištění v nové podobě se může vyplatit starším lidem. Mladí by však měli minimálně kombinovat více produktů nejen kvůli rozložení potencionálních rizik, ale také lepšímu zhodnocení například u investic. I konzervativní investice totiž v delším horizontu vydělají obvykle více, než stavební spoření, nebo penzijní připojištění v současné podobě a to včetně státní podpory."

Ministerstvo kalkuluje také s tím, že peníze ze stavebního spoření budou moci zájemci využít i pro zaplacení školného na vysokých školách. Změna má být podle předkládací zprávy návrhu součástí chystaného zákona o vysokých školách, její schválení je ale zatím nejisté.

Státní podporu stavebního spoření omezila Nečasova vláda na 2000 korun ročně.

Jan Drahorád | MED | NašePeníze.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články