Stavební spoření se změní. Díky jedné větě v zákoně

29. 2. 2016 – 3:00 | Stavební spoření | Martin Slapnička | Diskuze:

Stavební spoření se změní. Díky jedné větě v zákoně
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Jediná věta v zákoně by měla zhruba půl milionu rodičů zbavit pořádných starostí. Ty jim přinesly změny ve stavebním spoření, které uvedl v platnost nový občanský zákoník.

Poslancům se podařilo do zákona o stavebním spoření přidat větu, která by rodičům umožnila – v určitých případech (pokud je výpověď podepsána oběma zákonnými zástupci) – peníze použít bez rozhodnutí soudu. Hodiny strávené v soudní síni kvůli převodu stavebního spoření dítěte k jiné spořitelně by tak mohly být minulostí.

„Za běžné záležitosti se také považují kroky související se zřízením, změnou, nebo ukončením smlouvy o stavebním spoření.“ Toto je právě ona věta, která „obejde“ ustanovení občanského zákoníku. Jinak se totiž rodiče bez soudního řízení k penězům, které spořily pro děti, nedostanou. A takových spoření je podle našich odhadů více než půl milionu.

Poslanci tuto novelizaci, která se sice vejde na jediný list papíru, ovšem zasahuje do života řady lidí, schválili na své únorové schůzi. A nyní tak tento zákon ještě čeká Senát a nakonec podpis prezidenta republiky. Nicméně s ohledem na to, jak hladce zákon prošel Poslaneckou sněmovnou, lze předpokládat stejný průběh i ve druhé komoře parlamentu. A i v případě, že by hlava státu odmítla zákon podepsat, což nepředpokládám, tak poslanci případné veto prezidenta obratem přehlasují.

Pokud se ovšem nad touto problematikou jen trošku zamyslíme, je jasné, že tento pozměňovací návrh nepamatuje na jiné spořicí produkty pro děti, u kterých by mohl nastat stejný problém. Možná se tak diskuze v Poslanecké sněmovně bude za nějaký čas opakovat, jen budeme hovořit o jiném finančním produktu pro naše nejmenší.

Autor: Jiří Sýkora, analytik Swiss Life Select


Zdroje:
Swiss Life Select

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články