Šumava už možná nebude národním parkem

30. 7. 2012 – 10:37 | Ekologie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Šumava už možná nebude národním parkem
Ačkoliv Šumava patří mezi mezinárodně proslulé národní parky a chrání významné přírodní dědictví na planetě, Jiří Mánek chce navrhnout její vyřazení ze světového seznamu národních parků, Ilustrační Foto:Lesy ČR | zdroj: NašePeníze.cz

Rozhodnutí nového ředitele Národního parku Šumava Jiřího Mánka vyřadit toto jihočeské pohoří ze seznamu mezinárodně uznávaných národních parků odmítá Hnutí Duha. Ve svém pondělním prohlášení upozornilo, že nový šéf chce silnou mezinárodní pozici parku záměrně oslabit.

Mánek plánuje Národní park Šumava přeřadit z druhé kategorie stupnice Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) do kategorie čtvrté. Podle serveru Aktuálně.cz se má změna uskutečnit na podzim. Ředitel tvrdí, že se pro park nic nezmění.

"Ačkoliv Šumava patří mezi mezinárodně proslulé národní parky a chrání významné přírodní dědictví na planetě, Jiří Mánek chce navrhnout její vyřazení ze světového seznamu národních parků. To je jako kdyby Václav Klaus prosil UNESCO o vyškrtnutí Pražského hradu ze seznamu světového kulturního dědictví, protože by tam chtěl LUKOIL postavit rafinérskou věž," prohlásil za Duhu Jaromír Bláha.

Podle Aktuálně.cz změna neznamená, že Šumava nadále nemůže používat termín národní park, pohoří by ale ztratilo mezinárodní kritéria a jeho ochrana nebude dostatečná jako například v boji proti kůrovci.

Aktivisté tvrdí, že ředitel tímto krokem nepřímo potvrzuje, že jde údajně o kmotrovský záměr postupně oslabit až zrušit národní park na Šumavě. "Pak už stačí jen oficiálně přejmenovat Národní park Šumava na Těžařský park chráněných šumavských holosečí. Šumava tak pochopitelně přijde nejen o prestiž, ale i o tisíce turistů, kteří sem jezdí z celého světa za divokou přírodou," dodal Bláha.

Světový svaz ochrany přírody (IUCN) již v březnu varoval českou vládu, že Šumavu ze seznamu světových národních parků vyškrtne, bude-li přijat zákon v podobě, kterou navrhuje ministr Tomáš Chalupa (ODS).

Ze zhruba 300 evropských národních parků má toto označení 245 míst, včetně Šumavy a Podyjí.

-Denisa Šindlerová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články