Test: Který antivir se vyplatí a kde vyhazujete peníze za brzdu počítače

24. 11. 2014 – 19:43 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Test: Který antivir se vyplatí a kde vyhazujete peníze za brzdu počítače
Se zajímavým testem přišla rakouská nezisková organizace AV-Comparatives, která se zaměřuje na testování bezpečnosti systémů. Otestovala totiž vliv antivirů na chod počítače, respektive to, jak jednotlivé antiviry zpomalují výkon počítače. Foto:SXC, Text: | zdroj: NašePeníze.cz

Antiviry jsou nedílnou součástí ochrany vašeho počítače. Mnohdy vás však může tato ochrana velmi potrápit a zpomalit výkon vaší sestavy. Podívejte se na test právě antivirových programů, které hodnotí jejich vliv na zpomalování počítače.

Se zajímavým testem přišla rakouská nezisková organizace AV-Comparatives, která se zaměřuje na testování bezpečnosti systémů. Otestovala totiž vliv antivirů na chod počítače, respektive to, jak jednotlivé antiviry zpomalují výkon počítače.

Do svého testování zahrnula celkem 16 programů a většina z nich je hojně rozšířená i na českých počítačích. Vlastní testování pak probíhalo na počítači Acer Aspire XC600 v sestavě s procesorem Intel Core i5-3330 (3GHz), 4 GB RAM a harddiskem SATA II. V počítači byl nainstalován operační systém Windows 8.1 (64bitová verze).

Během testování testeři prováděli tyto operace: kopírování souborů, archivace a rozbalování archivovaných souborů, kódování a překódování, instalace a odinstalovávání programů, spouštění programů a aplikací, stahování souborů a test PC Mark 8. Výsledky z jednotlivých testů se poté sečetly a vyšel výsledek.

Nejlépe v testech dopadl antivir ESET s celkovým skóre 188,8. Špatně si nevedl ani například oblíbený bezplatný Avast, který se celkově umístil 7. se skóre 181,3, čímž se řadí mezi rychlé antiviry. Nejhůře v celém testu dopadl antivir od Lavasoftu. Ten s hodnocením 164,7 skončil na posledním 16. místě.

Test antivirů

Sloupec v tabulce AV-C skóre v sobě obsahuje výsledky testů z kopírování souborů, archivace a rozbalování archivovaných souborů, kódování a překódování, instalace a odinstalovávání programů, spouštění programů a aplikací, stahování souborů, sloupec PC Mark Score je pak výsledek právě z tohoto testování. Třetí sloupec je pak celkové hodnocení testovaných antiviru, čím vyšší číslo, tím lepší.

Společnost AV-Comparatives, která test antivirů provedla, je rakouská neziskovka. Zabývá se právě bezpečností různých systémů, nejvíce počítačových (MAC) či mobilních.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články