Test letních pneu 2013: Řidiči pozor, čtyři typy letních pneumatik, jsou nebezpečné

8. 3. 2013 – 13:44 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Test letních pneu 2013: Řidiči pozor, čtyři typy letních pneumatik, jsou nebezpečné
Testovaly se dva rozměry letních pneumatik: patnáctipalcové, které jsou vhodné pro menší typy vozů, a sedmnáctipalcové, vhodné pro vozy nižší střední třídy. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Špatné jízdní vlastnosti na mokré vozovce, problémy při brzdění a ovladatelnosti prokázaly testy autoklubu ADAC a časopisu dTest u letních pneumatik. Nejhůře dopadly výrobky čínských značek Rotalla Radial F108 a Sailun Atrezzo SH402, nebezpečné jsou i pneumatiky Marangoni Verso a Kleber Dynaxer HP3.

Obě zmíněné čínské značky zcela selhaly v testu brzdění a ovladatelnosti na mokré vozovce. Pneumatiky značky Sailun získaly velmi nízké ohodnocení i při jízdě na suché vozovce. Jako nebezpečné byly označeny i italské pneumatiky Marangoni Verso a francouzské pneumatiky Kleber Dynaxer HP 3.

Testovaly se dva rozměry letních pneumatik: patnáctipalcové, které jsou vhodné pro menší typy vozů, a sedmnáctipalcové, vhodné pro vozy nižší střední třídy.

"U patnáctipalcových modelů byla kvalita o poznání nižší," konstatuje manažer testování časopisu dTest Václav Beneš. Překvapením byl podle jeho slov špatný výsledek pneumatik Kleber, levné značky koncernu Michelin.

"Výsledky testu sedmnáctipalcových pneumatik, vhodných například pro vozy Audi A3, Opel Astra či Volkswagen Golf, byly poměrně vyrovnané," shrnuje Václav Beneš. Pouze dva výrobky – pneumatiky High Performer Sport HS-2 a Syron Race 1 Plus získaly hodnocení 'dostatečně'. Dovozci obou typů pneumatik ale slíbili stažení nekvalitních pneumatik z trhu.

Mezi testovaná kritéria patří především jízdní vlastnosti na mokré i suché vozovce, odolnost vůči aquaplaningu, účinnost brzdění a ovladatelnost pneumatik. K ekonomice a ekologii provozu přispívá hlučnost pneumatik, míra opotřebení a vliv na spotřebu pohonných hmot.

Označení typu pneumatiky

Rozměry pneumatik použitelných pro váš vůz naleznete ve velkém technickém průkazu. Tyto rozměry byste měli dodržovat, nicméně není vyloučeno, zejména je-li automobil z druhé ruky, že obuté pneumatiky se od těch předepsaných budou lišit. Můžete použít pneumatiky s vyšším hmotnostním indexem (označované jako XL), ovšem nikoliv s nižším. Totéž platí pro rychlostní index, je-li v TP spe  Označení typu pneumatiky cifikovaný.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články