Triky realitních makléřů. Na co dát pozor při koupi, nebo prodeji nemovitosti?

27. 6. 2016 – 12:35 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Triky realitních makléřů. Na co dát pozor při  koupi, nebo prodeji nemovitosti?
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Profese realitního makléře je v České republice velice populární, živí se jí téměř 14 500 lidí. Regulace realitních zprostředkovatelů je zatím v Česku v plenkách a tak není divu, že obrovské objemy obchodovaných peněz lákají nejednoho nepoctivého makléře. Jak se vyhnout trikům a podvodům realitních makléřů?

Realitních makléřů je v Česku dokonce nejvíce z celé Evropské unie v přepočtu na jednoho obyvatele. Podle údajů Českého statistického úřadu za rok 2015 podnikalo ve zprostředkovatelské činnosti 14 237 subjektů. Neoficiální odhady hovoří dokonce o 25 000 realitních zprostředkovatelích, přes které se každý den otočí jedna miliarda korun, ročně tedy 365 miliard korun.

Velký počet realitních zprostředkovatelů a velké objemy obchodovaných peněz dávají prostor i nepoctivým realitním makléřům, kteří vydělávají na nevědomosti spotřebitelů. Mezi nekalé praktiky nepoctivých zprostředkovatelů patří klamavá reklama, pomluvy a v neposlední řadě i zavádějící či skryté informace.

Nenechte se nachytat při prodeji

Někteří realitní makléři využívají záludných triků k uzavření zprostředkovatelské smlouvy s prodávajícím. Prodávajícího se snaží nalákat pomocí inzerce či letáčků s nápisem „Vykoupíme vaši nemovitost v hotovosti“ nebo někdy dokonce předstírají, že jsou sami vážnými zájemci o koupi nemovitosti s letáčky typu „Koupím byt v této lokalitě“.

Jinou přesvědčovací metodou může být vychloubání. Realitní makléř se prezentuje jako zprostředkovatel s nejvíce nemovitostmi v nabídce nebo jako zprostředkovatel s největším počtem potenciálních klientů. Mnohdy neváhá slíbit, že nemovitost prodá za cenu vyšší než požadovanou s provizí o řády nižší než u ostatních makléřů.

Klamavé inzeráty jsou pastí na kupující

Nepůsobí příliš věrohodně, pokud jsou inzeráty prezentovány jako přímý prodej nemovitosti a přitom jsou inzerátem realitního makléře. Skutečná nemovitost se fotkám z inzerátu nemusí téměř podobat, případně nemovitost neexistuje, nebo je již prodaná. Podezřelá je nízká cena nemovitosti i inzerát s cenou pouze na vyžádání u realitní kanceláře.

Nejlepší přehled o nemovitosti má samotný majitel, proto si dejte pozor, pokud makléř majitele nemovitosti zatajuje. Vždy byste měli mít možnost s majitelem hovořit o stavu nemovitosti, nákladech spojenými s nemovitostí či ceně.

Prověřte si rezervační smlouvu

Nenechte se natlačit do podpisu rezervační smlouvy. Vše si řádně rozmyslete, v některých případech můžete přijít o rezervační poplatek. „Občanský zákoník jasně vymezuje podmínky, za jakých podmínek se účtuje, a kdy se vrací. Je pravda, že se uzavírá řada nesmyslných tzv. rezervačních smluv. Realitního makléře může bohužel dělat kdokoliv. Je ale na klientovi, aby takovou smlouvu nepodepsal, aby si ji nechal prověřit právníkem. Například ve smlouvě může být jasně uvedeno, že nedostane-li kupující úvěr na bydlení, tak je mu záloha vrácena,“ říká prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný.

Realitní kancelář stav bytu neprověří

Kupujete novostavbu? Sami si řádně prověřte technický stav prodávaného bytu. Realitní kancelář nemůže a ani nenese za stav prodávané nemovitosti odpovědnost. „Realitka nemá ani právo na to, aby vrtala do zdi nebo střechy a zkoumala, jaká je izolace. Skryté vady jsou komplikovaná záležitost. Realitní kancelář k odhalování vad není ani vybavená. Odborníka si může přizvat kupující,“ říká Jaroslav Novotný.

-Jana Zámečníková | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články