Třináctý důchod letos možná nebude

17. 9. 2015 – 19:24 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Třináctý důchod letos možná nebude
zdroj: SXC.HU

Prosincový příspěvek 600 korun pro důchodce je ohrožen. Pravici se nelíbí, že jde o jednorázový příspěvek, dávají přednost standardní valorizaci penzí, do které by se tento příspěvek neodrazil. Uvedl to deník Lidovky.cz.

Důchodci se nemusí dočkat prosincového příspěvku ve výši 600 korun. Pravice v úterý vládní návrh v prvním čtení zamítla. Nyní jej bude posuzovat sociální výbor, který má na projednání jeden měsíc. Návrh by tak nemusel být schválen včas.

Pravici se nelíbí, že jde o jednorázový příspěvek, dávají přednost standardní valorizaci penzí, do které by se tento příspěvek neodrazil. „Je to spravedlnost rovných žaludků, nemá to nic společného s lidskou spravedlností,“ řekl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

V loňském roce vyplatil stát na důchodech 314,7 miliardy korun, což představovalo meziroční růst o 5 miliard korun. K pravidelné valorizaci důchodů dochází vždy v lednu. V příštím roce by měl důchod dosáhnout 40,5 procenta hrubé mzdy. Od ledna by se tak měly důchody navýšit v průměru o sto korun měsíčně. Jednorázový příspěvek by přišel stát na 1,73 miliardy korun.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články