Tržby obchodníků rostou tak, jako naposledy před krizí

4. 4. 2014 – 14:26 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Tržby obchodníků rostou tak, jako naposledy před krizí
Vyšší chuť lidí utrácet podpořila Česká národní banka svými intervencemi ve prospěch slabší koruny. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Tržby v maloobchodě vvzrostly v únoru meziročně o 8,1 %. Růst tržeb, započatý už v listopadu 2013, pokračoval i v únoru. Vyplývá to z dat statistického úřadu.

Růstu pomohl hlavně prodej aut, který stoupl o pětinu. Lidé však utrácejí i za další zboží včetně dlouhodobě slábnoucích potravin.

Analytici se podle iDNES.cz shodují v tom, že vyšší chuť lidí utrácet podpořila Česká národní banka svými intervencemi ve prospěch slabší koruny. Obavy ze zdražení dováženého zboží totiž zvýšily zájem o výrobky dlouhodobé spotřeby. Vedle aut tak stouply i prodeje počítačů, tabletů či telefonů (o 9,1 procenta) a poptávka po spotřební elektronice a elektrických spotřebičích stoupla o 5,2 procenta.

Zájem o toto zboží však roste také díky klesajícím cenám elektroniky a díky dobré dostupnosti na internetu. E-shopy totiž dále pokračovaly ve své prudké expanzi a jejich tržby stouply téměř o 19 procent.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,510 23,690
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články