U zaměstnanců jsou opět v centru zájmu finanční benefity

3. 10. 2016 – 0:00 | Práce | Martin Slapnička | Diskuze:

U zaměstnanců jsou opět v centru zájmu finanční benefity
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Zájem o zaměstnanecké benefity se během 5 let posunul od krátkodobých výhod k dlouhodobému zajištění zaměstnanců. Největší nárůst zájmu je u pojistných produktů a spoření na penzi. Podle průzkumu NN pojišťovny a penzijní společnosti a Svazu průmyslu a dopravy naopak již několik let klesá zájem o stravenky.

„Věcné benefity mají často charakter rychlé spotřeby a lidé na ně brzy zapomínají. Dlouhodobé benefity sice nemohu okamžitě využít, ale jsou ukázkou perspektivnosti zaměstnance pro zaměstnavatele. Tento trend v západní Evropě panuje již nějaký čas, k nám se dostává v posledních letech,“ říká Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky pro hospodářskou politiku a konkurenceschopnost.

Krátkodobé benefity ztrácejí na oblibě

Na druhém pólu zájmu se ocitají krátkodobé výhody jako služební auto, mobilní telefon, očkování nebo stravenky. Tyto benefity jsou v nabídce zachovány, moc se ale nerozšiřují. Propad za posledních pět let zaznamenaly stravenky. Z prvního místa v roce 2010 na 7. příčku v roce 2015.

Zájem roste nejvíce o příspěvky na penzi a pojištění

Spořicí a pojistné produkty jsou dlouhodobě na vzestupu a k jejich popularitě významně přispívá i fakt, že jde o státem podporované produkty, které jsou atraktivní jak pro zaměstnavatele, tak pro zaměstnance. Za posledních pět let se jejich nabídka rozšířila až o pětinu.

Nejvíce láká penzijní spoření, které dnes poskytuje 77 % firem. Za tuto dobu se benefit v pomyslném žebříčku popularity posunul ze 6. na 4. místo.

Životní pojištění je tak skokanem pětiletí. Na životní pojištění v současnosti přispívá 60 % oslovených společností.

V rámci nabídky zaměstnaneckých benefitů se stále větší oblibě těší také vzdělávání, které od roku 2010 vzrostlo o 13 %.

Je to další důkaz, že firmy zaměstnanecké výhody vnímají jako dlouhodobou investici do zaměstnance.

Limit příspěvků na penzi a pojištění vzroste téměř dvojnásobně

Od roku 2016 se zvýší roční limit pro příspěvky zaměstnavatele na penzi a pojištění až na 50 000 Kč ročně. To je nárůst o 20 000 z původních 30 000. Výrazně se tak zvyšuje potenciál pro daňové úspory jak na straně firem, tak na straně zaměstnanců.

1 000 Kč měsíčně může přinést za 20 let 312 000 Kč nebo i 744 000 Kč

Správné nasměrování příspěvků firmy ovlivňuje celkovou výši naspořené částky. Může jít o rozdíl ve výši 100 000 i více. Hlavním kritériem je dlouhodobý výnos jednotlivých produktů. Rozdíly jsou také v daňových výhodách a možnostech výplaty či výběru prostředků.

Autor: Adam Babczynski, ředitel podpory prodeje Swiss Life Select

Zdroje:
Swiss Life Select

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články