Úřady práce už vyřadily přes 31 tisíc lidí neplnící povinnosti

5. 8. 2012 – 19:36 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Úřady práce už vyřadily přes 31 tisíc lidí neplnící povinnosti
Vyřazení pro neplnění povinností tak tvoří téměř desetinu (9,9 procenta) všech ukončených evidencí. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Přesně 30 819 uchazečů o zaměstnání vyřadili úředníci v prvním pololetí letošního roku z evidence úřadů práce, jelikož si uchazeči řádně neplnili své povinnosti. Vyplývá to ze Zprávy o činnosti úřadů práce České republiky, kterou na svých stránkách zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

"Zejména jde o situace, kdy uchazeč bez vážného důvodu odmítne nastoupit do vhodného zaměstnání, odmítne nastoupit na dohodnutou rekvalifikaci, neposkytne součinnost při vypracování individuálního akčního plánu či maří součinnost s krajskou pobočkou úřadu práce," stojí v materiálu ministerstva. Mařením součinnosti s krajskou pobočkou se přitom myslí, že uchazeč například neprojedná doporučené zaměstnání ve lhůtě stanovené úřadem práce nebo se na úřad nedostaví ve stanoveném termínu bez vážných důvodů.

Vyřazení pro neplnění povinností tak tvoří téměř desetinu (9,9 procenta) všech ukončených evidencí. Nejvíce takových případů přitom úředníci zaznamenali v Ostravě (4 919).

TIP: Nabídky práce | Úřady práce

V prvním pololetí letošního roku požádalo úřady práce o zprostředkování zaměstnání celkem 277 462 nových uchazečů o zaměstnání (UoZ), tedy méně než ve stejném období roku 2011, kdy tak učinilo celkem 301 644 lidí.

Ukončena přitom byla v první pololetí roku evidence 311 327 lidem. Z toho nastoupilo do zaměstnání nebo se začalo věnovat samostatné výdělečné činnosti celkem 212 769 UoZ, což tvoří více než dvě třetiny (68,3 procenta) celkového počtu ukončených evidencí. To je ale méně než v předchozím roce, kdy začalo za stejné období pracovat 265 848 UoZ.

"Pokles celkově umístěných uchazečů o zaměstnání ve srovnávaném období vysvětlujeme vyšší opatrností zaměstnavatelů, s ohledem na ekonomický vývoj a jeho prognózy, a nižší ochotou přijímat na pracovní místa uchazeče, kteří například nedisponují úplně odpovídajícími předpoklady pro konkrétní pracovní místo. Přesto se však postupně daří aktivovat dlouhodobě nezaměstnané uchazeče o zaměstnání, a to především s ohledem na realizaci veřejné služby a jejího propojení na další nástroje aktivní politiky zaměstnanosti," uvádí zpráva.

Počet volných pracovních míst je však oproti loňsku vyšší, a to i přesto, že zaměstnavatelé již nemají povinnost hlásit volná pracovní místa. V červnu 2012 totiž úřady evidovaly 42 779 volných míst, o rok dříve to bylo jen 38 146.

Miroslav Kyncl | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,290
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články