Úředníci budou nově dostávat odstupné dvanáct platů

20. 5. 2015 – 0:03 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Úředníci budou nově dostávat odstupné dvanáct platů
Na takzvané odbytné naštěstí nebude automatický nárok. Úředníci, kteří závažně poruší své povinnosti nebo ti, které soud pravomocně odsoudí, samozřejmě žádný zlatý padák nedostane. Ostatní se ale při propuštění ovšem mohou těšit na tučnou sumu. Foto: SXC, | zdroj: NašePeníze.cz

Zatímco běžný smrtelník dostane při nedobrovolném odchodu ze zaměstnání maximálně tři měsíční platy jako odstupné a jakési bolestné, státní úředníci na tom už brzy budou mnohem, mnohem lépe.

Už prvního července totiž začíná platit nový zákon o státní službě, který udělá z práce ve státní správě opravdové terno. Novela totiž počítá s tím, že odcházející úředníci nedostanou maximálně tři platy, ale neuvěřitelných platů dvanáct!

Podle politiků je to prý spravedlivé, protože zaměstnanci státní správy si podle zákona nesmějí přivydělávat bokem a jsou tak závislí "jen" na pravidelné výplatě ze státního rozpočtu, píše pondělní deník Právo.

Na takzvané odbytné naštěstí nebude automatický nárok. Úředníci, kteří závažně poruší své povinnosti nebo ti, které soud pravomocně odsoudí, samozřejmě žádný zlatý padák nedostane. Ostatní se ale při propuštění ovšem mohou těšit na tučnou sumu.

Výše odstupného se odvíjí od toho, jak dlouho dotyčný člověk pracuje ve státních službách - na maximální "rozloučení" v podobě dvanácti platů budou mít od července ti, kteří ve státních službách strávili alespoň devět let.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,150 23,330
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články