Úschova peněz k advokátovi není bezpečná, varují realitky

23. 9. 2012 – 19:04 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Úschova peněz k advokátovi není bezpečná, varují realitky
. Pokud spoléháte pouze na lidský faktor, jinak řečeno svěříte-li své peníze do správy například advokátovi, můžete o ně lehce přijít. | zdroj: NašePeníze.cz

Podle Realitní komory není rozumné ukládat peníze určené k zaplacení nemovitosti advokátům, kteří za tyto prostředky nijako neručí. Realitní komora tak reaguje na aktuální kauzu okradených klientů realitní kanceláře Century 21.

Před ukládáním finančních prostředků u advokátů komorva varuje proto, že jakožto fyzické osoby neručí v případě svého selhání žádným majetkem. Existují mnohem bezpečnější způsoby, jak uložit peníze tak, aby byly vyplaceny pouze za předpokladu, že obě smluvní strany dostojí svých závazků. Využít lze přímo depozitní účet v bance s trojí autorizací plateb, či v případě spolupráce s velkou realitní kanceláří i jejich úložkovou službu, která je zdarma.

Okradení klienti jedné z etablovaných realitních kanceláří na tuzemském trhu jsou nyní v bezvýchodné situaci. Nemají ani bydlení ani své peníze. Jak je možné, že se toto mohlo stát v době, kdy všechny transakce probíhají v elektronickém prostředí a podléhají důsledným autorizačním procesům v sofistikovaných systémech? Zní to složitěji, než je tomu ve skutečnosti. Pokud spoléháte pouze na lidský faktor, jinak řečeno svěříte-li své peníze do správy například advokátovi, můžete o ně lehce přijít.

Událost, která v posledních dnech otřásla realitním světem, má dopad nejen na důvěryhodnost služeb realitní kanceláře Century 21, ale i na celý realitní trh,“ konstatuje Milan Zavadil, předseda výkonné rady Realitní komory České republiky.

Hlavním kamenem úrazu mohl být systém franšíz, na jehož principu mnoho realitních kanceláří funguje. Často disponují pouze minimálním základním kapitálem a nejsou kryty žádnými majetky. Držitel licence přitom nijak právnicky ani ekonomicky za jednotlivé franšízy neodpovídá. Proto se v těchto případech často využívá služeb advokátů jako zástupců třetích stran. Je to nejjednodušší řešení. Bohužel toto nebyl první případ, kdy advokát zneužil důvěry svých klientů a zpronevěřil peníze, které k němu byly vloženy do úschovy. Před více než dvěma lety byl JUDr. Jan Nováček odsouzen ke čtyřem letům odnětí svobody za totožný trestný čin, za jaký je teď stíhán JUDr. Miloš Vlasák v souvislosti s kauzou Century 21. Depozita v řádech stovek miliónů korun zpronevěřil i zlínský advokát Milan Holomek, kterého teď čeká trest odnětí svobody. Svěřené peníze jsou však v nenávratnu.

Svěřovat klientovy finanční prostředky pouze do rukou advokáta je velice neuvážený krok, který, jak jsme se již mohli několikrát přesvědčit, může způsobit více škody než užitku. Advokátovi stačí k výkonu svého povolání kancelář, počítač, psací potřeby a sekretářka. Neručí žádným majetkem, nenese hmotnou odpovědnost za své jednání,“ shrnuje nešťastnou situaci Miroslav Jonáš, místopředseda představenstva a obchodní ředitel M&M reality a dodává: „Základem je nevybírat si franšízingovou kancelář, protože to je síť dvousettisícových s. r. o. bez majetku, kde držitel master franšízy pro Českou republiku za své franšízanty neručí. Již několikrát došlo ke zpronevěře a centrála od daného s. r. o. dala pochopitelně ruce pryč.“

O to, aby zájemce o koupi nemovitosti vyjednával pouze s etablovanými a důvěryhodnými institucemi, se snaží právě Realitní komora České republiky.

„Na zpronevěru se bohužel nevztahuje žádné pojištění. Jedná se o trestný čin a jednotliví poškození proto musí své peníze vymáhat sami, na vlastní pěst. Pokud si chce klient vybrat důvěryhodného partnera na trhu s realitami, může se s důvěrou obrátit na naši instituci. Sdružujeme profesionály v oboru, kteří musí splňovat jasně definované podmínky pro vstup. Mezi nimi je také zajištěná maximální bezpečnost při hotovostních i bezhotovostních operacích s prostředky klientů,“ sděluje Milan Zavadil.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články