V Česku přibývají dolaroví milionáři rychleji než ve světě

18. 10. 2012 – 12:05 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

V Česku přibývají dolaroví milionáři rychleji než ve světě
Celosvětově přibylo 0,8 procenta dolarových milionářů, může se mezi ně řadit již 11 milionů lidí, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Česká republika měla v roce 2011 přibližně 17 100 dolarových milionářů. To je meziroční nárůst o 5,4 procenta, řekl ve čtvrtek generální ředitel Capgemini Zdeněk Přibyl při představování 16. výroční zprávy o světovém bohatství.

"Kdybych to měl vykládat optimisticky, tak jsme jako Brazílie - v procentuálním nárůstu," uvedl Přibyl. Brazílie má meziroční nárůst nových dolarových milionářů o 6,2 procenta, jejich počet je ale skoro desetkrát vyšší (165 tisíc) než v České republice. "Z nuly se roste dobře," dodal ředitel o Češích.

Většinou jde o občany, jejichž majetek má hodnotu mezi jedním a pěti miliony dolarů. Volná aktiva nad třicet milionů dolarů má přibližně procento dolarových milionářů.

Celosvětově přibylo 0,8 procenta dolarových milionářů, může se mezi ně řadit již 11 milionů lidí. Celkově však bohatství pokleslo o 1,7 procenta, jediným místem, kde rostlo, byl Střední východ. Jednou z příčin poklesu je podle Přibyla evropská dluhová krize. "Má dopad nejen na evropské trhy, ale celosvětově," poznamenal.

Lidé, kteří jsou zahrnutí do této statistiky, musí mít více než jeden milion investovatelných dolarů. Tím se myslí volné prostředky, do nichž se nezapočítávají peníze na bydlení, spotřební zboží nebo jejich umělecké sbírky.

Zpráva získávala data ze 71 zemí, které zahrnují 98 procent všech akciových trhů. Prezentuje se ve 23 státech, Česká republika je jednou z nich. Vychází z oficiálních zdrojů a z odborného tisku.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články