V Německu jsou hypotéky výhodnější

15. 7. 2012 – 18:22 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

V Německu jsou hypotéky výhodnější
Menší Německé banky často mívají velmi zajímavé úrokové sazby na svých hypotečních produktech a v případě, že se budoucí nemovitost německého klienta nachází ve spádové oblasti některé z nich, určitě mu stojí za to nechat si vypracovat nabídku právě tam. | zdroj: NašePeníze.cz

Hypoteční úvěr za 2% úrok? I to je v Německu možné. Jen málokterá banka ale nabízí fixaci úrokové sazby na méně než 5 let – a nebo naopak variabilní sazbu. Odlišností je však ještě více. A jak financování pořízení hypoték podporuje německý stát? Můžeme se přiučit.

Některé německé bankovní instituce jsou regionálního charakteru a podnikají pouze na předem vytyčeném území. Ať už jsou tyto drobné bankovní subjekty zastřešeny jednou značkou, jako např. spořitelny (Sparkasse) a lidové banky (Volksbank), nebo naprosto samostatné banky. Takovéto menší banky ale často mívají velmi zajímavé úrokové sazby na svých hypotečních produktech a v případě, že se budoucí nemovitost německého klienta nachází ve spádové oblasti některé z nich, určitě mu stojí za to nechat si vypracovat nabídku právě tam. Možná ho mile překvapí.

TIP: Kalkulačka - Hypoteční úvěr

V Německu převládají tyto způsoby financování bydlení:

- Hypotéka s fixovanou úrokovou sazbou – U tohoto typu hypotéky má klient možnost zafixovat nabízenou úrokovou sazbu na určitý časový úsek, v Německu zpravidla na období delší než 5 let. Dlouhá fixace je možnost, jak se mohou konzervativní klienti bránit proti výkyvům v ekonomice.
- Hypotéka s plovoucí úrokovou sazbou – Hypotéka, u které se úrok odvíjí od aktuální 3měsíční sazby EURIBOR. Výhoda nižších úrokových sazeb oproti hypotékám s fixovanou úrokovou sazbou je vykoupena rizikem růstu úrokové sazby EURIBOR, které na sebe klient přebírá.
- Hypotéka se splátkou jistiny na konci úvěru – Úvěrové splátky zahrnují pouze úroky z jistiny, což je udržuje na velmi nízké úrovni. Samotná jistina je splacena naráz na konci úvěru.
- Půjčka na bydlení od státní banky KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau).
- Půjčka z programu Wohn Riester pro členy německého státního penzijního programu.

Tabulka 1: Ukázka aktuálních minimálních úrokových sazeb německých bank

 

 

Fixace 5 let

Fixace 10 let

Regionální banky

Baugeld Direkt

1,95 %

2,44 %

Volksbank Elsen – Wewer – Borchen

1,99 %

2,63 %

Rüsselheimer Volksbank

2,03 %

2,63 %

Celostátní banky

Allianz

2,23 %

2,57 %

NF Bank

3,07 %

3,64 %

Interhyp

2,03 %

2,56 %

Zdroj: Dynamisch.vergleich.de

Příklad: Klient chce na financování nákupu nemovitosti použít hypotéku ve výši 100 000 EUR od banky Allianz a rozhoduje se mezi fixací na 5 a 10 let. Splatnost hypotéky je 10 let.

Tabulka 2: Fixace na 10 let

Úroková sazba

2,57 %

Měsíční splátka

945,89 EUR

Celková splacená částka

113 506,8 EUR

Zdroj: Vlastní výpočty autora

Při fixaci na celou dobu trvání hypotéky si může klient rovnou spočítat, kolik peněz zaplatí. Jistota a předvídatelnost jsou pro mnoho klientů důležitými kvalitami a umožňuje jim hypotéku velmi přesně zahrnout do svého finančního plánu.

U pětileté fixace předpokládejme po uplynutí prvního období fixace uzavření nové smlouvy s bankou, opět s pětiletou fixací.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články