Věk odchodu do důchodu se zmrazí, ale jen pro někoho a bez jistoty

14. 4. 2015 – 0:40 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Věk odchodu do důchodu se zmrazí, ale jen pro někoho a bez jistoty
Návrh počítá s tím, že bude zaveden pevný strop pro odchod do penze ve výši 65 let. Toto číslo by se nemělo pohnout následujících 15 let a podle portálu Aktuálně se momentálně týká všech, kteří se narodili před rokem 1966. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ještě nedávno to vypadalo, že věk pro odchod do důchodu poroste donekonečna. Hlavně mladším ročníkům tak hrozilo, že se penze ani nedožijí a pracovat budou až do úplného konce.

Stalo se ale něco, co se moc často neděje - politici dostali rozum a již brzy by kabinet Bohuslava Sobotky měl projednat změnu, která má věk pro odchod do důchodu dostat zpátky do rozumných mezí.

<%Anketa58%>

Návrh počítá s tím, že bude zaveden pevný strop pro odchod do penze ve výši 65 let. Toto číslo by se nemělo pohnout následujících 15 let a podle portálu Aktuálně se momentálně týká všech, kteří se narodili před rokem 1966.

TIP: Odchod do důchodu se oddaluje, spočítejte si kdy půjdete vy

Pokud by zůstala v platnosti reforma zavedená vládou Petra Nečase, věk pro odchod do důchodu by rostl do nekonečna. Například děti narozené v roce 2010 by se do penze dostaly až v bezmála 73 letech.

I když chystaná změna zatím tuto hranici výrazně snižuje, ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje, že každých pět let se sejdou experti a řeknou, jestli je hranice 65 let pro odchod do důchodu stále optimální, nebo je načase ji posunout.

Podle důchodové komise by to mělo ideálně vypadat tak, že Češi v důchodu stráví poslední čtvrtinu svých životů. Podle demografických odhadů by tak děti narozené před pětui lety měly do penze jít v 69 letech, tedy přibližně o tři a půl roku dřív než podle nyní platné legislativy.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články