Větší zájem o II. důchodový pilíř mají muži, stále se však blíží k nule

8. 3. 2013 – 0:02 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Větší zájem o II. důchodový pilíř mají muži, stále se však blíží k nule
Vstup do druhého, soukromého důchodového pilíře je podle schválené legislativy možný od 1. ledna 2013, a to pro všechny osoby starší 18 let, které ještě nepobírají důchod, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zájem Čechů o II. penzijní pilíř vytrvale klesá od loňského srpna, aktuálně do něj chce vstoupit 3,9 procenta občanů. Větší zájem o tento typ spoření přitom mají muži, proti ženám zhruba o 25 procent, prostřednictvím výsledků průzkumu STEM/MARK o tom ve čtvrtek informovala společnost AWD.

"Ani kampaně penzijních společností nezměnily nic na tom, že se zájem o II. pilíř pomalu ale jistě blíž k nule. Penzijní společnosti sice nadále trvají na optimistickém výsledku, podle kterého by mělo do poloviny tohoto roku vstoupit do II. pilíře více než půl milionu lidí, naše výzkumy však ukazují, že tomu tak zřejmě nebude. Celý II. pilíř tak pravděpodobně skončí fiaskem," zhodnotil výsledky průzkumu hlavní analytik společnosti AWD Tomáš Rampula.

Podle jeho slov je zároveň přímo do očí bijící amatérismus, s kterým státní úředníci postupují při přípravě důchodové reformy. Jediným kladem tak zůstává rostoucí vědomí občanů ČR, kteří při pohledu na státní důchodovou reformu začínají chápat, že se o ně stát v době důchodu opravdu plně nepostará.

Z aktuálních údajů Asociace penzijních fondů vyplývá, že do II. pilíře prozatím vstoupilo 13 504 zájemců, tj. přibližně 0,21 procenta občanů, kteří mohou podle současné legislativy do II. pilíře vstoupit. Zákonem stanovené minimum pro jeden fond je 50 tisíc klientů.

Vstup do druhého, soukromého důchodového pilíře je podle schválené legislativy možný od 1. ledna 2013, a to pro všechny osoby starší 18 let, které ještě nepobírají důchod. Lidé starší 35 let (podle věku k 1. lednu 2013) mohou vstoupit jen do 1. července 2013, mladší pak nejpozději do konce kalendářního roku, ve kterém dosáhnou 35 let. Důchodovou reformu včetně zavedení druhého pilíře schválila 7. listopadu 2012 Poslanecká sněmovna, která přehlasovala veto prezidenta Klause.

Výsledky průzkumu společnosti AWD vycházejí z šetření STEM/MARK provedeném na reprezentativním vzorku 711 dotazovaných z celé České republiky.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články