Vláda letos rozdělí důchodcům téměř dvě miliardy navíc

11. 6. 2015 – 21:55 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vláda letos rozdělí důchodcům téměř dvě miliardy navíc
Konečně dobrá zpráva pro české důchodce! Od české vlády dostanou jednorázový příspěvek ve výši 600 korun. Státní pokladnu to podle ministra financí Andreje Babiše bude stát 1,7 miliardy korun. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Všichni důchodci dostanou letos jednorázový příspěvek ve výši 600 korun, domluvili se už před pondělním jednání vlády předsedové koaličních stran.

Konečně dobrá zpráva pro české důchodce! Od české vlády dostanou jednorázový příspěvek ve výši 600 korun. Státní pokladnu to podle ministra financí Andreje Babiše bude stát 1,7 miliardy korun.

V příštím roce se tak penze budou valorizovat podle zákona, tedy o inflaci, řekl Babiš. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka předtím v tiskové zprávě uvedl, že jednorázový příplatek 600 korun pro všechny důchodce navrhne sociální demokracie, pokud se koalice nedohodne na zvýšení penzí na příští rok v průměru o 200 korun. Příplatek by podle představ ČSSD měli důchodci obdržet v prosinci letošního roku. Podle současného zákona vzrostou penze v příštím roce průměrně přibližně o 100 korun.

Penze na příští rok by v průměru vzrostly o 200 korun, pokud by vláda schválila zákon o zvýšení důchodů od ledna 2016 o 1,8 procenta, což navrhla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Projednávání této předlohy kabinet v pondělí kvli neshodám přerušil. Už v pondělí zmínili možnost jednorázového příplatku šéf lidovců Pavel Bělobrádek i Marksová. O věci měla podle dosavadních informací ještě jednat koaliční rada.

Sociální demokraté podle Sobotkovy tiskové zprávy preferují valorizaci penzí v roce 2016 tak, jak ji navrhla Marksová. "V případě, že ANO a KDU-ČSL přijetí zákona o vyšší valorizaci penzí ve výši 200 korun ve vládě zablokují, navrhuje ČSSD, aby byla důchodcům jako alternativa poskytnuta jednorázová kompenzace v rámci výplaty důchodu už v prosinci roku 2015. Tato kompenzace by měla být vyplacena všem důchodcům v podobě paušální částky alespoň okolo 600 korun," dodal dnes premiér. Příslušný návrh zákona pro jednání koalice podle něj připraví Marksová.

Důchody se zvyšují každý rok od 1. ledna. Letos rostly o 1,8 procenta, tedy v průměru o 200 korun. Vláda tak přidala víc, než jí nařizoval zákon. Zdůvodnila to tím, že chce penzistům dorovnat nižší valorizaci z předchozích let. Stejně navrhuje ministerstvo práce postupovat i letos.

Letos by měli důchodci mít k dispozici zhruba 113,8 procenta částky, kterou měli v roce 1989. Příští rok by to bez vyššího přidání bylo 112,5 procenta, uvedlo ministerstvo práce.

Pokud by důchody rostly podle zákona, výdaje na zvýšení by příští rok podle ministerstva činily asi 3,5 miliardy korun. Kdyby se přidávalo víc, tedy o 1,8 procenta, bylo by to asi 6,9 miliardy korun. V roce 2017 by do valorizací pak podle propočtů putovalo 10,6 miliardy a v roce 2018 asi 11,2 miliardy.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,150 23,330
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články