Vláda připravila vysavač zisků ze státních podniků

29. 7. 2012 – 9:03 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vláda připravila vysavač zisků ze státních podniků
Ekonomicky aktivních státních podniků je v Česku 25. Šest z nich předkladatelé označili jako ty s neregulovanými zdroji. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nečasův kabinet připravil změnu zákona, která umožní převádět zisk státních podniků jako Lesy ČR do příjmů státního rozpočtu. Legislativní úprava, která se vyhnula mezirezortnímu připomínkovému řízení a objevila se tento týden na vládním webu, má pomoci vylepšit rozpočet už na letošní rok.

Státní podniky mají podle zákona nově zřídit fond zakladatele, pokud k tomu dostanou pokyn vlastníka, tedy státu. Vláda pak bude mít právo každoročně rozhodovat o tom, kolik firmy do nového fondu převedou peněz. Se souhlasem kabinetu následně státní podniky pošlou určenou částku ze svých finančních rezerv do rozpočtu České republiky.

"Předkládaný návrh zákona by měl nabýt účinnosti dnem 1. prosince 2012," uvedlo ministerstvo zemědělství jako předkladatel zákona. Právě pod něj nejatraktivnější státní podnik, Lesy ČR, spadá.

"Tento termín je navržen s ohledem na termín účetních závěrek roku 2012 k 31. 12. 2012 a na předpokládané zapojení volných finančních prostředků státního podniku do rozpočtu roku 2012," dodal rezort Petra Bendla (ODS).

Podle předkladatelů zákona je norma v souladu s programovým prohlášením vlády, která nabádá k posílení příjmů státního rozpočtu.

"Tato potřeba je stále zřetelnější jednak s ohledem na pokračující vývoj rozpočtové krize v některých státech Evropské unie a jednak i s ohledem na to, že v podmínkách České republiky se stále více projevuje ta skutečnost, že snížení výdajové stránky státního rozpočtu, ke kterému programové prohlášení vlády taktéž nabádá a směřuje, má s ohledem na nezbytné mandatorní výdaje pro náležité fungování státu omezené možnosti," uvedli autoři zákona.

Ekonomicky aktivních státních podniků je v Česku 25. Šest z nich předkladatelé označili jako ty s neregulovanými zdroji. Kromě Lesů ČR a Budějovického Budvaru jde o Státní tiskárnu cenin, Českou poštu, Řízení letového provozu ČR a Vojenské lesy a statky ČR.

Právě Lesy ČR pak uvedli autoři zákona jako podnik, jehož příjmy chtějí do rozpočtu zapojit. Jenom za rok 2010 totiž vydělal přes 2,5 miliardy korun. U další státních firem možnost vytvoření fondu zakladatele zváží, jejich zisky totiž nedosáhly jednotlivě ani 250 milionů a měly by tak sloužit spíše pro jejich vlastní rozvoj.

Podle plánů ministerstva zemědělství by měly Lesy ČR podpořit letošní státní rozpočet jednou miliardou korun. V letech 2013 a 2014 by pak do fondu zakladatele převedly vždy čtyři miliardy.

Novelu zákona o státním podniku musí schválit vláda i obě komory parlamentu a pak podepsat prezident.

Státní rozpočet na letošní rok má schválený deficit 105 miliard korun.

Jan Kálal | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články