Vodárny chtějí nově platit i za déšť

18. 2. 2013 – 20:24 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vodárny chtějí nově platit i za déšť
Vodárny se bouří, že musí v čistírnách upravovat dešťovou vodu prakticky zadarmo , Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Vodárny chtějí po krajích, aby platily za déšť. Nelíbí se jim, že dešťová voda odtéká do čistíren odpadních vod zcela zdarma. Pokud by kraje na požadavek přistoupily, slibují vodárny zlevnit vodu pro občany.

Účty za vodu by mohly klesnout až o šestinu, což znamená i víc než deset korun za 100 litrů. Těšit se na zlevnění je ale zatím hodně předčasné. Nejprve by ministerstvo zemědělství muselo zrušit výjimku ze zákona o vodovodech a kanalizacích, protože díky ní zatím majitelé komunikací, včetně železnic, za čištění vody neplatí.

Vodárny se proto bouří, že musí v čistírnách upravovat dešťovou vodu prakticky zadarmo a podle šéfa Sdružení vodovodů a kanalizací je právě o tyto náklady navýšeno vodné a stočné, které platí každý z nás. Zrušení výjimky by tedy zlevnilo vodu většině obyvatel, především těm, kteří bydlí ve velkých bytových domech a v panelových sídlištích.

TIP: Voda zdražuje, jakou marži mají vodárny? Budete se divit!

Jenže požadované peníze pro vodárny by ve svých rozpočtech musela najít jednotlivá města, Ředitelství silnic a dálnic i Správa železniční dopravní cesty. A ti takovou možnost všichni odmítají.

A také samotné Ministerstvo zemědělství, které připravuje nový zákon o vodovodech a kanalizacích, zrušení výjimek pro majitele komunikací odmítlo. Takže to spíš vypadá, že jde jen o přání vodáren.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články