Volby můžou stát miliardu, většinu spolknou politické strany

16. 10. 2013 – 20:03 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Volby můžou stát miliardu, většinu spolknou politické strany
Poslední volby nás bez peněžních bonusů pro politické strany vyšly podle ministerstva financí na 463 milionů korun. Foto:Vlada.cz, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Předčasné volby se blíží mílovými kroky. Už za deset dní budeme moct vhozením svého hlasu rozhodnout o složení Sněmmovny. A kolik nás to bude stát?

Poslední volby nás bez peněžních bonusů pro politické strany vyšly podle ministerstva financí na 463 milionů korun. A tentokrát to bude podle všeho podobné.

"Náklady obcí byly v roce 2010 287 milionů korun. V částce jsou započítané náklady od tužek až po odměny členům okrskových volebních komisí," vypočítává mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Druhý největší díl si z téměř půlmiliardového koláče ukousnul Český statistický úřad (94 milionů), třetí ministerstvo vnitra, které se stará mimojiné o tisk a rozesílání volebních lístků.

Přesto volby v roce 2010 ve výsledku vyšly české daňové poplatníky skoro na miliardu. A jak je to možné? Víc než půlku téhle sumy totiž zkasírovaly české politické strany. V pokladnách jim dohromady přibylo 502 milionů korun.

"Politické straně, politickému hnutí nebo koalici, která ve volbách získala nejméně 1,5 procenta z celkového počtu platných hlasů, bude za každý odevzdaný hlas ze státního rozpočtu uhrazeno 100 korun," upřesňuje mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek.

Pokud se strana přehoupne přes tři procenta hlasů, dostane od státu odměnu 6 milionů korun. Tenhle bonus se do pěti procent hlasů zvyšuje o 200 tisíc za každou další desetinu procenta.

A pokud se strana protlačí až do poslaneckých lavic, dostane za každého zákonodárce od státu 900 tisíc každý rok. Pak není divu, že "úplatky" pro politické strany ve finále stojí víc než zorganizování celých voleb.

Protože strany dostávají peníze mimojiné za to, kolik voličů jim dalo platný hlas, záleží na každém z nás, na kolik stovek milionů to ve finále celé vyjde. Při nižší volební účasti bude celková suma pochopitelně vyšší.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články