Vše, co potřebujete vědět o spotřebitelském úvěru

4. 2. 2013 – 11:32 | Komerční sdělení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vše, co potřebujete vědět o spotřebitelském úvěru
Když si sjednáváte spotřebitelský úvěr, poskytovatel si vždy nejprve prověří vaši úvěruschopnost. Foto:HomeCredit | zdroj: NašePeníze.cz

O spotřebitelských úvěrech slýcháme zleva i zprava. Co to vlastně spotřebitelský úvěr je, k čemu slouží a co všechno souvisí s jeho pořízením?

Co je spotřebitelský úvěr?

Spotřebitelský úvěr patří do skupiny peněžních půjček poskytovaných bankovními i nebankovními institucemi. Tato půjčka slouží domácnostem, jednotlivým fyzickým osobám, ale i drobným podnikatelům k financování spotřebního zboží.

Úvěrovaná částka bývá zpravidla ve výši několika tisíc až statisíc korun a splátkový kalendář se nastavuje v horizontu několika měsíců i let. Úvěr je poskytován nejčastěji na 3 – 10 let. Tímto se spotřebitelský úvěr liší od hypotéky, která má dlouhodobý charakter a nabízí i vyšší půjčku.

K čemu lze spotřebitelský úvěr využít?

Tento druh úvěru slouží k financování převážně spotřebního zboží. Účelem takové půjčky může být například elektronika, vybavení pro domácnost a zahradu, zábava, volný čas, ale také prostředky pro krásu a zdraví. V dnešní době je tento úvěr oblíbený i pro financování automobilů. Oproti leasingu jste totiž majitelem vozu již od začátku, což má své výhody.

K čemu spotřebitelský úvěr primárně neslouží, to je nákup nemovitostí nebo financování rozsáhlých rekonstrukcí. K tomuto účelu se více hodí hypotéka, která umožňuje dlouhodobé splácení a výhodnější je i z hlediska úroků. Avšak existují i spotřebitelské úvěry na bydlení a menší rekonstrukce, například kuchyní či koupelen.

Spotřebitelská půjčka může být účelová nebo neúčelová. Máte-li ve smlouvě sjednanou účelovou půjčku, musíte bance doložit, na co jste peníze vynaložili. S neúčelovou půjčkou je vše snadnější.

Náklady s úvěrem spojené

Když si sjednáváte spotřebitelský úvěr, poskytovatel si vždy nejprve prověří vaši úvěruschopnost. Zkoumá finanční situaci – příjmy, současné i budoucí pohledávky a jiné závazky. Shledá-li vás vhodným, vyplatí peníze buď hotově, bezhotovostně na účet, šekem, nebo uhradí závazek přímo za vás.

Cenou za poskytnutí úvěru je úrok. Úrok je vždy započítán v pravidelné měsíční splátce. Předtím, než si spotřebitelský úvěr sjednáte, je dobré se seznámit s produkty různých společností. Nejenže mají rozdílné úroky, ale také nabízejí odlišné podmínky.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články